Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zomrel posledný pôvodný člen Lynyrd Skynyrd, gitarista Gary Rossington

.tasr .kultúra

Vo veku 71 rokov zomrel v nedeľu gitarista Gary Rossington, posledný pôvodný člen americkej southern-rockovej skupiny Lynyrd Skynyrd.

Zomrel posledný pôvodný člen Lynyrd Skynyrd, gitarista Gary Rossington SITA/Photo by Owen Sweeney/Invision/AP, File

„s hlbokou sústrasťou a smútkom musíme oznámiť, že sme dnes prišli o svojho brata, priateľa, člena rodiny, skladateľa a gitaristu Garyho Rossingtona,“ napísala skupina na Facebooku.

Príčina úmrtia nebola bezprostredne oznámená, ale Rossington mal problémy so srdcom a v roku 2021 podstúpil urgentnú kardiochirurgickú operáciu.

Rodák z amerického štátu Florida bol v roku 1964 jedným zo zakladajúcich členov Lynyrd Skynyrd, pričom toto prvé zloženie skupiny vydržalo do roku 1971.

Rossington bol spoluautorom jej najväčšieho hitu Sweet Home Alabama z roku 1974. Svojou hrou výrazne prispel aj k deväťminútovej skladbe Free Bird z roku 1973, ktorá sa zaraďuje medzi jej najosobitejšie.

Gitarista v roku 1976 prežil vážnu autonehodu a o rok neskôr tragické letecké nešťastie, pri ktorom zahynuli traja členovia skupiny. Následne rozpadla, ale v roku 1987 sa reformovala s novými členmi.

Skupina je stále aktívna. Podľa jej webovej stránky má najbližšie vystúpiť 12. marca na floridskom festivale.

Lynyrd Skynyrd bola v roku 2006 uvedená do Rockandrollovej siene slávy. Len v samotných Spojených štátoch sa dodnes predalo viac ako 28 miliónov jej albumov.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite