Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Wayne Shorter sa premiestnil do večnosti

.marian Jaslovský .kultúra

Niektoré albumy zmenia náš život tak, že už nikdy nebude taký ako predtým. Mám rád pojem „soundtrack života“, lebo všetko sedí. Hudba sa synesteticky spája so všeličím, čo sme robili a ako keby tvorila rámec toho obdobia. Éra hippies bola spojená primárne s hudbou, podobne punk. Pre (nielen) moju generáciu bol jedným z najzávažnejších albumov Heavy Weather od skupiny Weather Report.

Wayne Shorter sa premiestnil do večnosti wikipedia

bola éra vrcholného fusion (jazz rocku) a v neuveriteľne farebnej, elektrizujúcej (a elektrickej) hudbe kapely, ktorá predznamenávala world music, sa nám do synaptických spojení zaryli linky saxofónu Wayne Shortera, saxofonistu, ktorý mal kapelu „na svedomí“ – spolu s Rakúšanom, klávesistom Josefom (Joe) Zawinulom a českým emigrantom Miroslavom Vitoušom. 

V šestnástich začal hrať na klarinete, skoro prešiel na tenorsaxofón. Po absolvovaní hudby na New York University dva roky pôsobil v armáde. Profesionálom sa stal v roku 1959 ako hráč v Orchestri Maynarda Fergusona, kde chvíľu pôsobil aj klávesista jeho budúci kolega Joe Zawinul. Stal sa blízkym priateľom revolucionára Johna Coltranea, ktorý patril k najväčším hudobným inovátorom vôbec. Často sa o hudbe „len“ rozprávali dokazujúc, že diskurzo hudbe môže byť rovnako prínosný ako hranie. Na konci roku 1959 sa stal členom Arta Blakey’s Jazz Messengers a s trubkárom Leem Morganom vytvorili unikátny zvuk. 

Wayne Shorter celý život hrával s najväčšími originálmi a sám bol jedným z nich. Už nie je. Tento rok sa musíme pripraviť na viacero strát, lebo veľa legiend má skrátka „ten“ vek. Shorter nás opustil rok pred deväťdesiatkou. „Dnes o 4:00 Wayne Shorter pokojne pokračoval vo svojej obrovskej ceste do neznáma. Bol obklopený milujúcou rodinou. Podľa jeho slov: ,Je čas ísť pre nové telo a vrátiť sa, aby sme pokračovali v misii,‘“ napísala jeho rodina na Shorterov facebookový profil.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite