Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča
Polnočné babky

Polnočné babky

.štefan Chrappa .kultúra .kultúra 12.12.2021

Bolo päť hodín poobede. Zasnežené mestečko sa ponáralo do šera. Ľudia v rodinných domoch i v činžiakoch rozhŕňali závesy, rozsvecovali stromčeky, pýšili sa výzdobou. Sadali si k prestretým stolom. Rozvadené rodiny sa pomerili, stretli sa, spomínalo sa na dobré časy, na časy ťažké aj na tých, ktorí odišli.

Tanky proti „Solidarite“​

Tanky proti „Solidarite“​

.karol Nawrocki .kultúra .história 12.12.2021

Pred 40 rokmi FC Liverpool vyhral Európsky pohár, vznikla kapela Metallica a Robert de Niro dostal Oscara za skvelú rolu boxera Jaka LaMottu vo filme Zúrivý býk. Poľsko v roku 1981 poznamenala iná udalosť: komunistický režim vyhlásil vojnu vlastnému národu.

Filmové pochúťky

Filmové pochúťky

.martin Papšo .kultúra .film 12.12.2021

Blížia sa Vianoce a v zhone povinností človek často zabúda na to, čo je ich pravou podstatou – dobre sa najesť a pozerať televíziu. Dnes to spojíme a povieme si niečo o filmoch, ktoré sú (najmä, ale nielen) o jedle.

Mojše Band: V každej pesničke iný vesmír

Mojše Band: V každej pesničke iný vesmír

.štefan Chrappa .kultúra .kultúra 05.12.2021

Pri počúvaní piesní Mojše Bandu človeku prídu na um slová Oscara Wilda, ktorý poznamenal, že hudba je najdokonalejším typom umenia, lebo nikdy neprezradí svoje posledné tajomstvo. Presne taká je nielen ostatná nahrávka spomínaného zoskupenia, ale doslova všetko z ich produkcie. Sama je tajomstvom a ďalšie tajomstvá odhaľuje.

Archa Otisa Lauberta

Archa Otisa Lauberta

.peter Zajac .kultúra .kultúra 05.12.2021

Na hrdzavej bránke pripomínajúcej morské vráta je nápis: Nevhadzovať reklamu. Takto vstupujeme s Matúšom bez reklamy do Archy Otisa Lauberta.

Knižnica .týždňa: Spiritualita nie je náboženský trip

Knižnica .týždňa: Spiritualita nie je náboženský trip

.ľubomír Jaško .kultúra .knižnica 05.12.2021

Hovory o duchovnosti sú terén nebezpečný i krehký. Zvádzajú k zvláštnemu voyeurizmu najhlbších intímností alebo, naopak, k evanjelizačnému pátosu, za ktorý netreba niesť osobnú zodpovednosť, lebo všetko sa nakoniec dá „ukecať” Bohom, cirkvou či dogmami.

Knižnica .týždňa: Karel Čapek – Továrna na absolutno

Knižnica .týždňa: Karel Čapek – Továrna na absolutno

.tomáš Zálešák .kultúra .knižnica 28.11.2021

Pôvodne to mal byť fejtón. Napísaný improvizovane. Lenže fejtón sa vymkol spod kontroly. Odmietol sa vtesnať do rozsahu stanoveného redakciou, a tak sa stal najskôr fejtónom na pokračovanie. Keďže však inšpirácia pokračovala (s opakovaným prispením tlačiarňou urgovaných termínov), bola z toho nakoniec kniha.

Adele a jej stará duša

Adele a jej stará duša

.peter Bálik .kultúra .hudba 28.11.2021

V čom tkvie masívny úspech anglickej speváčky Adele? Má talent ako hrom, ale to nie je všetko. Vždy kráčala svojou cestou.

Môžete to urobiť, bol Lasicov superlatív

Môžete to urobiť, bol Lasicov superlatív

.marián Jaslovský .kultúra .hudba 28.11.2021

Album Bolo nás jedenásť je korunovačný klenot slovenskej hudby a mimoriadne sú aj nasledujúce albumy, ktoré vznikli v tíme trojice Lasica (texty) a Filip (hudba): S vetrom opreteky, My a Sťahovaví vtáci.

Filmy týždňa: Módny klan aj spevácky idol

Filmy týždňa: Módny klan aj spevácky idol

.martin Papšo .kultúra .film 28.11.2021

Priatelia, keďže veľa ľudí len tliachalo a nedalo sa začipovať dvoma dávkami, toto je, aspoň zatiaľ, posledná dávka filmových premiér. Niežeby sa filmy nedali pozerať aj doma, ale nie každý tam má sálu ako Putin. Kino je proste kino.