Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Dracula večne živý

.marína Gálisová .peter Uličný .marian Jaslovský .kultúra .kultúra

Dracula koncom mája oslávil 125 rokov. Teda kultový román Brama Stokera, ktorý tohto upírskeho supermana preslávil. Navyše, divadlo Aréna uviedlo výpravnú inscenáciu, ktorá si tento významný príbeh pripomína.

Dracula večne živý BORIS NÉMETH Úlohu Draculu pôsobivo stvárnil Sáva Popovič zamaskovaný Vladimírom Wittgruberom.

nijaká telesná tekutina nemá také výsadné postavenie ako krv, symbol čisto fyzickej životnej sily i nadpozemskej posvätnosti. Asi je logické, že bytosti, ktoré ju v mýtoch a rozprávkach pijú, nás budú večne fascinovať: upíri.

kvapka prvá: Je upír sexy? 

Otázka dosť mimo, ak si predstavíte vyciveného Nosferatu v čiernobielom filme, ktorý sa nakrúcal i na Oravskom zámku. Ale pozor, autor literárnej predlohy to s Draculom myslel trochu inak. Predovšetkým vo viktoriánskej ére sa samotné hryzenie do belostných dámskych hrdiel pokladalo za akt eroticky podfarbeného násilia, ba netreba sa ostýchať uznať, že v literatúre a celkovo predstavivosti dekórom zviazanej populácie tento akt zastupoval úplne inú výmenu telesných tekutín.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite