Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Frankenstein v Bagdade

.šimon Jeseňák .kultúra .knižnica

Recyklácia v popkultúre je fenomén, ktorý trvá už od jej vzniku. Dracula, Van Helsing, zombie tematika a Frankenstein sú osvedčené postavy, ktoré sú súčasťou popkultúrneho kánonu.

Frankenstein v Bagdade Ahmed Saadawi: Frankenstein v Bagdade. Preložil Samo Marec. Bratislava: Premedia 2020.

o každej z týchto postáv bolo od ich uvedenia do literárneho sveta napísaných množstvo voľných pokračovaní, natočených ohromne veľa filmov a videohier. Ak sa v názve diela objaví meno Frankenstein, tak úspech minimálne medzi fanúšikmi tejto postavy je zaručený. Tak ako uviedol v doslove knihy Juraj Malíček, Frankenstein je iniciačné dielo, ktoré stálo pri samotnom zrode dvoch ťažiskových žánrov popkultúry: sci-fi a hororu. 

Frankenstein v Bagdade je kniha irackého spisovateľa a filmára Ahmeda Saadawiho. Román získal Medzinárodnú cenu pre arabskú prózu, zároveň sa dostal do užšej nominácie na International Booker Prize a Arthur C. Clarke Award.

skutočný iracký občan

Román je napísaný do veľkej miery nezvyklým jazykom, na ktorý si treba na začiatku čítania zvyknúť. Pri čítaní knihy bolo najnáročnejšie zapamätať si mená postáv a to, akú úlohu v knihe zohrávajú. Pod vplyvom filmov a kníh v angličtine nie je problém pamätať si a nestratiť sa v menách ako John, Harry či Alisa, no zvyknúť si na to, že v románe vystupuje hlavná postava, ktorá sa volá Hadí a ďalšie dôležité postavy sú Faríd Šawwaf, Hazem Abúd, Mahmúd al-Sawadi, to je pre čitateľa, ktorý nie je zvyknutý na mená typické pre Blízky východ, náročnejšie.

Ak v knihe existuje nejaká hlavná postava, tak je to starinár Hadí, pohybuje sa na okraji spoločnosti a je to postava, ktorá je celému svojmu okoliu známa tým, že rozpráva príbehy, ktoré sú niekedy viac a inokedy menej uveriteľné. Rozprávanie tejto postavy je dôležitejšie než to, o čom táto postava rozpráva, a tak je to aj s celou knihou Frankenstein v Bagdade. Môže sa stať, že sa na chvíľu stratíte, no kniha vás neprestáva baviť, čo je isto aj zásluha vydareného prekladu Sama Marca. 

Hadí si z častí tiel obetí bombových útokov vytvorí telo, ktoré nečakane ožíva a začína sa mstiť za každú obeť, z ktorej vzniklo. Meno, ktoré tento novodobý bagdadský Frankenstein dostane, je Ktotoje; tak ho poznajú mnohí, no má aj iné mená, napríklad Daniel. Daniel je snom i synom Elišvy, vdovy, ktorá stratila svojho syna počas iracko-iránskej vojny. Pre iné osoby, ktoré v knihe vystupujú, má Ktotoje iný význam a predstavuje inú bytosť. Ktotoje je monštrum, ktoré je produktom situácie, ktorá nastala v Iraku, presnejšie po konci vlády Saddáma Husajna.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite