Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Po stopách Deža Hoffmanna

.peter Bálik .dežo Hoffmann .kultúra .osobnosť

Keď sa povie Dežo Hoffmann, vybaví sa nám fotograf, ktorý ako prvý profesionál fotil The Beatles. No je toho oveľa viac. Za týmto menom sa skrýva dobrodružný život slovenského rodáka z Banskej Štiavnice, o ktorom by sa dal nakrútiť filmový blockbuster. Lenže Dežo nebol len človekom, ktorý fotil hviezdy. Svojím prístupom ovplyvnil dejiny svetovej fotografie.

Po stopách Deža Hoffmanna DEZO HOFFMANN/SLOVART Rolling Stones, 1964.

niektorí kunsthistorici ho prirovnávajú k Annie Leibovitzovej, no náš hrdina tu bol oveľa skôr. Bez neho by tvár šoubiznisu zlatých šesťdesiatych rokov vyzerala inak. „Som rád, že si Slováci uvedomia, kto to bol,“ hovorí Marián Pauer, autor výpravnej publikácie Dežo Hoffmann – Slovenský fotograf svetových hviezd, ktorá vychádza práve v týchto dňoch. Vďaka tejto 250-stranovej knižke si môžeme uvedomiť jeho význam a šírku jeho diela. Obsahuje až 150 fotografií osobností z hudby, vedy, herectva či filmu. Pred očami nám vyskakujú celebrity anglického a amerického šoubiznisu. Prím hrajú, samozrejme, hudobníci. Okrem The Beatles Dežo nafotil kompletnú anglickú scénu. Nechýbajú The Rolling Stones, The Kinks, The Animals, The Who a ďalší. Pri pohľade na niektoré fotografie zisťujeme, že sme ich niekde videli, ale nevedeli sme, že ich fotil práve on. Dežo Hoffmann bol pri všetkom podstatnom, čo sa udialo v hudbe 60. rokov. 

fotograf z Horného Uhorska

Teoretik fotografie Marián Pauer sa s jeho osobou zoznámil náhodou. V druhej polovici 80. rokov pozeral na rakúskej televízii ORF dokument o istom fotografovi z Horného Uhorska. Keď sa objavila Banská Štiavnica s Trojičným námestím, ubezpečil sa, že musí ísť o nášho rodáka. Potom sa dozvedel, že sa volá Dežo Hoffmann. Neskôr zistil, že autorom dokumentu bol Marian Sloboda, s ktorým sa stretol ešte začiatkom 60. rokov, keď začínal ako asistent kamery v slovenskej televízii. Potom sa ich cesty prerušili, lebo Sloboda neskôr emigroval.

Dokument ho úplne dostal, do rakúskej televízie napísal list. O pár dní mu na jeho prekvapenie kuriér doniesol VHS kazetu. Tak často ju pozeral, že ju nakoniec zodral. Povedal si, že musí o ňom napísať knihu. Ale kde začať? Vo filme sa uvádzalo, že Dežo Hoffmann býval na Krajčírskej ulici Jermyn Street v Londýne. Keď sa tam v roku 1989 vybral, bolo to tri roky po jeho smrti, nikto z jeho rodiny tam už nebýval. Jeho žena Lilly medzitým zomrela a po jeho dvoch deťoch sa zľahla zem.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite