Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ako prebiehali hudobné festivaly v neistej covidovej sezóne

.peter Bálik .kultúra .kultúra

Väčšina veľkých hudobných festivalov sa presunula na rok 2022, no tie, ktoré otvorili svoje brány, ukázali, že koncertné leto sa dalo prežiť bez strachu z nakazenia covidom.

Ako prebiehali hudobné festivaly v neistej covidovej sezóne JOSH BRASTED/FILMMAGIC/GETTY IMAGES 30. júl 2021 Chicago, Illinois, USA: Mladí ľudia si užívajú atmosféru na 30. ročníku hudobného festivalu Lollapalooza.

už na jar sme vedeli, že toto nebude klasické festivalové leto, ktoré poznáme z čias pred pandémiou. Druhá vlna odznievala veľmi pomaly, očkovanie sa vlieklo a nakoniec do života vstúpila ešte infekčnejšia delta. Situácia bola taká neprehľadná, že niektoré festivaly sa rovno zrušili, iné sa rozhodli pokračovať, aj keď v obmedzenom móde. Napriek nebezpečenstvu z masívneho stretávanie ľudí na jednom mieste sa len výnimočne stalo, že by sa akcie pod holým nebom stali ohniskami nákazy. Dokonca sa ukázalo, že na festivale môže byť bezpečnejšie ako v reálnom živote. Príkladom ide Pohoda alebo Atmosféra, ktoré sa nezaočkovaných návštevníkov rozhodli pretestovať priamo pred bránami festivalu. 

otvorená Amerika

Festivalové leto malo viacero podôb. Kým v Európe si veľké festivaly dali pauzu, respektíve uskutočnili sa v menších formách alebo online,  v Amerike sa do toho rozhodli ísť naplno. Sprvu vyzeralo všetko nádejne. Kapely vyrazili konečne na niekoľkokrát odložené turné a festivaly konečne mohli otvoriť svoje brány. USA boli na jar jednou z najviac zaočkovaných krajín na svete a tešili sa na život bez väčších obmedzení. Lenže medzičasom do krajiny zavítal oveľa infekčnejší variant delta, ktorý zamával plánmi hudobníkov, promotérov a fanúšikov.

Niektorí, ako Stevie Nicks, Limp Bizkit alebo Neil Young, svoje vystúpenia radšej zrušili a odložili koncerty až na budúci rok, iní sa pustili do rizika a čakali, čo sa stane. Najväčšie vrásky hygienikom robil festival Lollapalooza v Chicagu, ktorému napriek alarmujúcej delte miestne úrady povolili, aby sa konal v pôvodnej dĺžke. Počas piatich dní sa na akcii premlelo stotisíc ľudí denne. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite