Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Woodstock 99 - tri dni lásky, mieru a hnevu

.peter Bálik .kultúra .kultúra

Mal to byť festival zasvätený mieru a láske, ale zvíťazila chamtivosť a hnev. Woodstock 99 je dodnes nočnou morou všetkých hudobných festivalov.

Woodstock 99 - tri dni lásky, mieru a hnevu KMAZUR/WIREIMAGE/GETTY IMAGES Ľudia hádžu na pódium plastové fľaše počas vystúpenia Kid Rocka na Festivale Woodstock 99 na bývalom vojenskom letisku neďaleko New Yorku.

keď zavítame na hudobný festival, musíme si dať pozor na tri veci. Na slnko, aby sme nedostali úpal, na úroveň alkoholu v krvi a aby sme nezjedli niečo, čo by nás mohlo neskôr mrzieť. O ostatné veci sa starajú organizátori, ktorí robia všetko preto, aby sme boli v bezpečí. Keď sa na jednom mieste stretne veľa ľudí, vždy môže hroziť nejaký prúser. Stačí si spomenúť na Pohodu, kde sa spadol stan, no organizátori dnes veľmi dobre vedia všetko pripraviť tak, aby sa vyhli čo i len malému riziku. Manuály na bezpečné festivaly sú dnes vyladené aj vďaka negatívnym príkladom z minulosti. 

Jedným z nich bol hudobný festival Woodstock 99, ktorý nedávno na HBO pripomenul dokumentárny film Woodstock 99: Love, Peace and Rage, po ktorom mnohým divákom muselo vyschnúť v ústach. Jeho tvorcovia sa vo filme snažia odpovedať na otázku, prečo sa trojdňová akcia utopila v deštrukcii a násilí, ktoré nemalo ďaleko od scén z hollywodskych postapokalyptických filmov. 

vojna a mier

Je iróniou, že sa to vlastne stalo na evente, ktorý nesie meno Woodstock, ktorý bol vyvrcholením snáh generácie detí kvetov.  Z odstupu času dnes vieme, že ani priebeh prvého ročníka nebol idylický a skutočne veľa nechýbalo, aby sa festival nezrútil sám do seba. Napriek bojovým podmienkam, ktoré takmer pripomínali humanitárnu katastrofu, sa na festivale nič zlé nestalo. Hlavne preto, že ľudia sa počas tých troch dní rozhodli správať slušne. Do veľkej miery k tomu prispela aj samotná hudba – väčšina vystupujúcich na čele s Jimim Hendrixom, Jani Joplin alebo The Who boli hipíkmi s ideálmi mieru a slobody.  

Woodstock nakoniec spopularizoval dokumentárny film, ktorý dokonca dostal Oskara, a aj pre soundtrack k filmu. Ten dokonca vyšiel aj v socialistickom Československu. Takmer všetky kapely, ktoré si zahrali na Woodstocku, sa neskôr stali legendami. O tom, že všetko môže dopadnúť zle, Ameriku o rok neskôr presvedčil hudobný festival v Altamonte v Kalifornii, kde nafetovaní Hell’s Angels, ktorí dostali na starosť bezpečnosť, dobodali pred zrakmi divákom mladého čierneho hipíka. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite