Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Festival BAB v ohrození, protest pred Bibianou

.redakcia .kultúra

Okrem tímu, ktorý v BIBIANE pripravoval Bienále animácie Bratislava, dali výpoveď aj ďalší traja zamestnanci.

Festival BAB v ohrození, protest pred Bibianou

v pondelok 25. marca 2024 bola s okamžitou platnosťou odvolaná riaditeľka BIBIANY Zuzana Liptáková.  Ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová ju odvolala bez udania dôvodu na-priek tomu, že bola historicky prvou riaditeľkou BAB a medzinárodného domu umenia pre deti BIBIANA, ktorá bola zvolená na základe verejného výberového konania.

So znepokojením sledujeme netransparentné kroky súčasnej vlády, ktoré už teraz ovplyvňujú oblasť umenia pre deti a mládež. Týmto necitlivým konaním ministerstvo ohrozuje dlhodobo budovanú dôveryhodnosť a medzinárodné renomé projektov BIBIANY.

Nový festivalový tím, ktorý od septembra pripravoval 17. ročník Bienále animácie Bratislava, sa od rozhodnutia Ministerstva kultúry SR dištancuje a z uvedených dôvodov, ukončuje svoju účasť na prípravách festivalu.

Okrem tímu, ktorý v BIBIANE pripravoval Bienále animácie Bratislava, dali výpoveď aj ďalší traja zamestnanci (z oddelenia Bienále ilustrácií Bratislava, z Centra detskej literatúry a čítania a PR) a ďalší to zvažujú.

Dnes pred BIBIANOU bude od 17:00 protest proti aktuálnym krokom a rozhodnutiam ministerstva kultúry, ktoré tvrdí, že so zmenami vedenia v kultúrnym inštitúciách to BIBIANOU len začalo. Protest spoluorganizuje iniciatíva Otvorená kultúra.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite