Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mickey Mouse: Svetový myšiak je s nami už 95 rokov

.bibiána Kristína Danitová .kultúra .kultúra

Veselého myšiaka s úsmevom od ucha k uchu v červených nohaviciach, žltých topánkach a s bielymi rukavicami pozná každý. Mickey Mouse už nie je len kreslenou postavičkou, kultúrnou ikonou, ale aj silnou marketingovou značkou. A v neposlednom rade ho nájdeme v dielach popartových umelcov ako Andy Warhol a Roy Lichtenstein.

Mickey Mouse: Svetový myšiak je s nami už 95 rokov GENERAL PHOTOGRAPHIC AGENCY/GETTY IMAGES Génius animovaného filmu Walt Disney s najslávnejšou postavičkou z jeho rozprávok – Mickey Mousom.

mickeyho Mousa stvorili Walt Disney a Ub Iwerks. Pri tvorbe antropomorfnej myši, teda zvieraťa s ľudskými charakteristikami, sa inšpirovali známymi osobnosťami nemého filmu, ako napríklad Charliem Chaplinom a Douglasom Fairbanksom. Nakoniec sa stala symbolom spoločnosti The Walt Disney. Mickey si získal srdcia malých i veľkých divákov svojou sympatickou povahou. Vynaliezavého smoliara, ktorý často čelí výzvam väčším, ako je on sám, si jednoducho obľúbi každý. 

Svoj hlas mu pôvodne poskytol sám Walter Elias Disney, americký podnikateľ, animátor a filmový producent. Bol to vizionár a vorkoholik, ktorý sa stal súčasťou  spomienok na detstvo niekoľkých generácií. A jeho Mickey tiež.

začiatok rozprávky 

Kde bolo, tam bolo, narodil sa v jedno decembrové ráno v roku 1901 chlapec, ktorý dostal do vienka výnimočný dar – poriadnu dávku odhodlania a predstavivosti, aby dokázal vnášať ľuďom do životov príbehy plné kúziel a dobra.  Tým chlapcom bol Walter Elias Disney. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite