Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zmŕtvychvstanie českej bábkovej tradície

.tereza Kravecová .kultúra

Tradícia českého bábkarstva má hlboké korene. Všeobecne populárne začalo byť v polovici 19. storočia, ale regionálne obľúbené bolo už o storočie skôr v rôznych častiach krajiny.

Zmŕtvychvstanie českej bábkovej tradície

aktuálne môžeme sledovať dva hlavné prúdy českého bábkového umenia –  ľudové, či skôr amatérske bábkarstvo na jednej strane, na strane druhej profesionálne bábkarstvo prezentované na pódiách kamenných divadiel či nezávislých scén. V minulosti zvučné mená ako Trnka či Bárta modernému mladému divákovi ako cielovke povedia asi máločo – od jednej zo zakladateľov českého animovaného filmu Hermíny Týrlovej, cez Trnkov čarovný Sen noci svätojánskej (1959), až po Zemana a jeho kombinovanú animáciu s hraným filmom, najmladšie generácie už pomaly netušia, že existuje aj proces vdýchnutia života postavičkám, ktorý nie je sprevádzaný iba špeciálnymi efektami. 

V posledných rokoch sa objavuje nádejná iskrička akejsi nostalgickej staronovoty aj vo filmovom svete. Stop-motion animácia dnes pre nedospelé publikum nepredstavuje familiárny koncept, nakoľko je výrazne naviazané na najnovšie, častokrát však prízemné produkcie štúdií Disney či Pixar. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite