Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

plan.art: Víkendový TO DO list 9. - 10. September

.mariana Jaremková .kultúra

Daniel Brunovský v Danubiane, Divadlo Nude v Čunove či Modranské vinobranie. Aj to sú možnosti kultúrneho vyžitia, ktoré pre vás pripravil plan.art.

plan.art: Víkendový TO DO list 9. - 10. September Käthe Kollwitz: Die Freiwilligen

kam na výstavu (aj na výlet):

danubiana Meulensteen Art Museum:  Tajné vzťahy….Daniela Brunovského 

Cez víkend sa v Danubiane otvára aj výstava Daniela Brunovského s provokatívnym názvom Tajné vzťahy.  „Umenie Daniela Brunovského oživuje v divákovi spomienky na čosi dávno zabudnuté. Má schopnosť privolať sen, ktorý po zobudení nenávratne uniká. Na začiatku tvorivej akcie Brunovský najprv konštruuje (polo)prázdny priestor, ktorým zadefinuje emocionálnu atmosféru obrazu, jej ukotvenie v nadčasovosti a nekonečnom plynutí. V imaginárnom priestore môže voľne prúdiť čistá tvorivá energia a materializovať predstavy vynárajúce sa vo vedomí i podvedomí,“ píše Jozef Ridilla. 

kde: Danubiana Meulensteen Art Museum

kedy: ut - ne: 10.00 -18.00

Daniel Brunovský (zdroj: danubiana.sk)

kunsthaus Zürich: Taking a Stand 

Výstava prepája diela Käthe Kollwitz (1867–1945) s intervenciami súčasnej palestínsko-britskej výtvarníčky Mony Hatoum, diela dvoch umelkýň, ktoré kriticky sledujú spoločensko-politické dianie svojej doby. Výstava dáva komplexný prehľad o surovom, neprikrášlenom diele Kollwitzovej, vrátane kresieb, vzácnych nátlačkov, kanonických sôch a plagátov, odhaľuje hlboko politický rozmer jej umenia. 

Intervencie Mony Hatoum ešte viac podčiarkujú pretrvávajúci význam Kollwitzovej umenia. Hatoum podobne ako Kollowitz využíva minimalistický jazyk na reflexiu tém zraniteľnosti, vysídľovania a skúseností s konfliktom čo zvýrazňuje význam umeleckého odkazu Käthe Kollwitz, najmä v súčasnej krízovej dobe. Výstava predstavuje asi 120 diel Käthe Kollwitzovej a päť veľkoformátových diel Mony Hatoum, medzi nimi je aj inštalácia Remains of the Day (2016–18). 

Dielo pozostáva z jednoduchého dreveného nábytku a domácich predmetov, ktoré boli spálené a zuhoľnatené do tej miery, že vyzerajú ako strašidelné tiene toho, čím kedysi boli. Inštalácia takýmto spôsobom skúma myšlienku „domova“.

kde: Kunsthaus Zürich, Heimplatz, Zürich, Švajčiarsko

kedy: ut, pi – ne 10:00 – 18:00, st – št 10:00 – 20:00

Käthe Kollwitz: Tod mit Frau im Schoß

inštalácia Remains of the Day (2016–18) Mony Hatoum

divadlo v plenéri: 

divadlo NUDE: Roľa 

Autorské scénické agrárne dielo, skúmajúce dedičnosť v línii predkov. Akú rolu zohrávajú v našom živote? Štyri ženy túžia pochopiť korene svojich rodín, aby rozkódovali vlastnú identitu. Dokážu zmeniť zdedené? Čo je vlastné a čo sme si len prebrali? Prečo sa minulosť opakuje? A dokedy sa bude?

Inscenácia Roľa získala Špeciálnu cenu poroty, Cenu bratislavského diváka a Študentskú cenu na festivale Nová dráma 2022.

…aj o tejto inscenácii hovorí v rozhovore pre plan.art režisérka Veronika Malgot.

kde: Action park Čunovo, Schengenská, Bratislava

kedy: sobota 9.9. o 18.00

kam na festival: 

vinobranie v Modre 

September je čas vinobraní a na tom Modranskom (vinobraní) vám pri potvrdzovaní toho, že  „in vino veritas“ zahrajú napr. v sobotu o 18.00 Tornádo Lue, o 19.00 Jana Kirchner, či v nedeľu o 15.00 Brajgel.

..a Janu Kirschner si môžete prísť vypočuť v sobotu i do Bratislavy do parku na Fedákovej ul. v Dúbravke, kde sa koná aj tento rok Festival umenia venovaný Dežovi Ursinymu. Začiatok je o 13.00 a vystúpia napr. aj Kubo Ursiny & Provisorium, Dorota Nvotová, Katarína Máliková, Sisa Fehér & KHI a ďalší.

koncerty:

terrible 2s 

..v kompletnej zostave aj s Evou Turnovou na basu...ale hlavne hrať sa budú skladby z nového albumu Dotýkať sa oblakov

kedy a kde: sobota 9. 9., 19.00, loď Pink Whale 

slovenská filharmónia pri fontáne 

Na námestí zaznejú skladby Bedřicha Smetanu, Alexandra Moyzesa, Johanna Straussa ml. a ďalších skladateľov. Nebude chýbať hudba z filmov, ktorá patrí u návštevníčok a návštevníkov bratislavskej Reduty medzi najobľúbenejšie a najočakávanejšie koncerty sezón. Hodinový program pod taktovkou šéfdirigenta Daniela Raiskina bude zároveň ochutnávkou novej 75. koncertnej sezóny. V prípade nepriaznivého počasia sa podujatie presunie do Koncertnej siene Slovenskej filharmónie.

kedy a kde: nedeľa 10. 9., 17.00, fontána Družba na Námestí slobody, Bratislava

oPEN AIR BRATISLAVSKÉ JAZZOVÉ DNI / Nina Kohout, Andrej Šeban a Peter Lipa Band 

kedy a kde: nedeľa 10. 9., 18.30, Letná Scéne v rámci areálu SĽUK, Rusovce, Bratislava

čo pozerať:

…a kto nemôže prísť na Festival umenia venovaný Dežovi Ursinymu tak si na DAFilms môže pozrieť film Dežo Ursiny 70. 4. októbra 2017 sa uskutočnil koncert k 70. nedožitým narodeninám Deža Ursinyho, ktorý zorganizoval jeho syn Jakub Ursiny. Dramaturgia koncertu bola postavená tak, aby v troch blokoch predstavila široký a reprezentatívny prierez tvorbou tohto výnimočného umelca. 

V prvom bloku zazneli skladby v úpravách pre sláčikové kvarteto v podaní renomovaného telesa na poli vážnej hudby: Moyzesovho kvarteta. V druhom bloku sa predstavil veľmi silný pesničkový materiál z muzikálu Peter a Lucia na libreto Alty Vášovej, s textami Jána Štrassera. 

V treťom bloku koncertu zaznel prierez tvorby Deža Ursinyho, od najstarších piesní až po tie z posledného obdobia. Skladby boli interpretované množstvom hudobníkov (Dorota Nvotová, Kamil Mikulčík, Sisa Fehérová, Tomáš Sloboda, Vladislav Šarišský, Marian Slávka, Filip Hittrich, Valér Miko, Peter Bulík, Vlado Nosáľ, Lenka Molčányiová). Réžia: Matej Beneš a Maroš Šlapeta.

…a na DAFilms si môžete pozrieť aj filmy z rubriky Slovensko pred voľbou. Aký film by si ľudia mali pozrieť pred voľbami? Túto otázku položili DAFilms osobnostiam z rôznych oblastí spoločenského života, ktoré si vážia pre ich prácu a postoje. Postupne prinášajú ich odporúčania na filmy, ktoré majú schopnosť otvárať divákom oči a klásť tie správne otázky. Tu je napr. film podľa výberu Agnes Loveckej z Terrible 2s:

„Keď som rozmýšľala nad výberom filmu, ktorý by bolo vhodné vidieť pred voľbami, napadlo mi hneď niekoľko filmov od Zuzy Piussi. Od Fica do Fica, Očista, Nemoc tretej moci, Kríza slovenských elít. Nakoniec som vybrala film Od Fica do Fica. Film nám pripomína dobu, ktorá sa neudiala tak dávno a pritom sme ju po všetkých dramatických udalostiach posledných rokov už tak trochu vypustili z hlavy. Hovorí o ére silného Fica, ale aj o jeho páde, neúspešnom pokuse pravicových strán udržať moc a opäť triumfálnom návrate. A z toho ako silno to pripomína dnešnú dobu ma mrazí na chrbte. Dnes to máme spoločne a každý sám za seba opäť vo svojich rukách a tento film je ako výkričník. Ukazuje úplne reálny scenár toho, kam kráčame. Verím, že máme na viac a že nie sme odsúdení na točenie sa v kruhu. Držím nám palce.“

čo počúvať: 

…koncert na lodi Pink Whale je súčasne aj krstom nového albumu Terrible 2s Dotýkať sa oblakov, je už dostupný na streamovacích platformách a tu je aj prvá ochutnávka:

 sONIC YOUTH - In/out/In 

Tento album vyšiel síce už minulý rok, ale keďže plan.art vtedy ešte neexistoval, nemohol ho všetkým fanúšikom Sonic Youth odporučiť. Kompilačný album obsahuje päť predtým nevydaných skladieb nahraných v rokoch 2000 až 2010. Raritné skladby vydané 11 rokov po rozpade kapely  sú väčšinou inštrumentálne, alebo s minimom vokálov, hypnotické a ako sa píše v jednej z recenzií: „Je to jednoducho klenot a poskytuje vzrušujúci pohľad na to, čo mohlo ešte prísť.“

čo čítať: 

kate Barry - My Own Space 

Fotografka Kate Barry zomrela v r. 2013. Desať rokov po jej tragickej smrti vychádza kniha fotografií, v ktorej nechýbajú portréty jej matky Jane Birkin a sestier Charlotte Gainsbourg a Lou Doillon , často fotografované v Bretónsku, ale aj herečiek ako Catherine Deneuve, Monica Belluci, či Isabelle Huppert. Práve intímne portréty boli veľkou časťou jej tvorby, jej fotografie charakterizoval osobitý zmysel pre svetlo a kompozíciu.

5. septembra si literárny svet pripomenul 66. výročie vydania biblie beat generation On the Road Jacka Kerouaca. Nie že by bolo nutné hľadať špeciálny dôvod prečo po nej zas a znova siahnuť…

Prvé vydanie z r. 1957 aj s autorovým venovanímPrvé vydanie z r. 1957 aj s autorovým venovaním

...skvelé preklady Kerouacových románov, ale aj ďalších autorov beat generation sú od Josefa Rauvolfa, prečítajte si rozhovor o románoch W. S. Burroughsa, písaných metódou strihov:

https://www.plan.art/plan/litera-plan/surfovat-na-...

PLAN.ART vám praje príjemné víkendové dni!

Článok si môžete prečítať vďaka našej spolupráci s plan.art.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite