Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Minister pôdohospodárstva nechce rešpektovať výsledok výberového konania

.patrik Magdoško .komentáre

To, že Samuel Vlčan pretláčal do funkcií toxické osoby vie farmárska verejnosť už dávno. Teraz sa o podobný krok pokúša pri obsadení miesta šéfa Slovenského pozemkového fondu.

v roku 2022 bol za generálneho riaditeľa  Slovenského pozemkového fondu vymenovaný nominant OĽaNO Ján Marosz. Na túto pozíciu sa dostal bez výberového konania. Za rok urobil v tejto inštitúcii dôležité a hlavne dobré zmeny. Podarilo sa mu odhaliť mnoho prečudesných čachrov s pôdou, na ktorých mali údajne vyrásť ovocné sady. Ukázalo sa, že sa z nich stali v podstate stavebné pozemky. Namiesto jabloní a hrušiek tam ako huby po daždi začali rásť  domy. 

Po jeho nástupe sa na polícii začali kopiť trestné oznámenia a to hlavne na podivné prideľovanie týchto „ovocných sadov“. V tomto čase polícia prešetruje podivné prideľovanie 17 takýchto parciel. Niet sa teda čo čudovať, že určité osoby neboli a nie sú s pôsobením nového generálneho riaditeľa spokojné. SPF totiž sprísnilo prideľovanie pôdy a v tejto, síce nenápadnej, ale dôležitej inštitúcii sa začala reorganizácia. 

Mala viesť k sprehľadneniu a väčšej efektivite úradu, ktorý už aj v minulosti čelil mnohým škandálom. O tom, že Slovenský pozemkový fond nie je žiadnym bezvýznamným úradom svedčí aj to, že spravuje 750 tisíc hektárov pozemkov rôznej kvality a ceny. 

Minister Samuel Vlčan sa nečakane, pred blížiacim sa koncom tejto vlády, rozhodol vyhovieť predvolebným sľubom, že do funkcií sa budú dostávať len ľudia, ktorí prejdú výberovým konaním. Vyhlásil, že chce byť transparentným ministrom a na túto pozíciu konečne umožní vybrať odborníka. Zaujímavé je, že mu celé tri roky nevadilo mať na mieste generálneho riaditeľa, síce neodborníka, ale slušného a razantného človeka, ktorý bol schopný a ochotný odhaľovať čachre s pôdou. A možno mu to aj vadilo, len s tým nevedel nič robiť. 

OK, verme tomu, že pánovi ministrovi skutočne išlo o to dodržať sľuby. Do výberového konania sa prihlásilo 6 uchádzačov. Verejnosť ho mala možnosť sledovať online a autor tohoto článku sa ho dokonca zúčastnil osobne ako pozorovateľ. Komisia pozostávala z členov ministerstva, rôznych pôdohospodárskych iniciatív a odbornej verejnosti. Vypočula si projekty všetkých kandidátov. Bolo zaujímavé a poučné počúvať ich vyjadrenia. Niektorí nevedeli presvedčivo zodpovedať prečo sú podpísaní pod rozhodnutia o prideľovaní „ovocných sadov“. Jeden z uchádzačov to svojim podpisom umožnil sedem krát. Dnes to vyšetruje polícia a on na vypočutí komisii nebol schopný presvedčivo vysvetliť, prečo to urobil. Dnes chce byť tento človek generálnym riaditeľom SPF. Otázkou teda je ako chce odhaľovať podvody, keď on sám sa ich pravdepodobne aktívne zúčastnil. Iný z uchádzačov zas na vypočutí tvrdil, že svoju firmu síce predal finančnej skupine Slávia Capital ale nikdy s predstaviteľmi tejto toxickej firmy nestretol. 

„Teda inak povedané ministrovi vadí Maroszove odhodlanie podávať trestné oznámenia na korupčné správanie jeho predchodcov. “

Podivných tvrdení a klamstiev na výberovom odznelo z úst niektorých uchádzačov viacero. Jednoducho povedané, komisia si veľmi nemala z čoho vyberať. Víťazom výberového konania sa nakoniec stal vyštudovaný inžinier pôdohospodár Peter Marušak, ktorý na SPF pracuje od roku 2022.  Jeho koncepcia mala hlavu a pätu. A tu sa začína tá zaujímavá časť „výberového“ príbehu.

Minister Samuel Vlčan víťazovi konania oznámil, že pre neho nie je vhodným kandidátom a on si vyberie vlastného. Podľa našich informácií by sa ním mal stať jeho súčasný štátny tajomník. Okamžite sa spustil kolotoč intríg, ktorých cieľom bolo presvedčiť prezidentský palác, úrad vlády a médiá, že víťaz výberového konania je človek blízky terajšiemu riaditeľovi Jánovi Maroszovi a tak je pre ministra neprijateľný. Teda inak povedané ministrovi vadí Maroszove odhodlanie podávať trestné oznámenia na korupčné správanie jeho predchodcov. Zhrnuté a podčiarknuté! 

Minister, s odvolaním sa na sľub vlády, zorganizuje účelové výberové konanie, ktorého pravým cieľom bolo dostať z funkcie súčasného šéfa SPF. Keď zvíťazí odborne zdatný a morálne bezúhonný uchádzač, rozhodne sa bez zaváhania toto výberové konanie ignorovať a do vedenia Slovenského pozemkového fondu chce, samozrejme bez riadneho výberového konania, dosadiť svojho človeka. Údajne by to mal byť štátny tajomník jeho ministerstva. Na čo bol ten cirkus dobrý, to vie len minister. Autor tohoto článku to tuší. V týchto dňoch je v rukách prezidentky Zuzany Čaputovej ako sa tento príbeh skončí, či sa rozhodne vymenovať riadne vybratého čestného človeka, alebo uverí falošným intrigám povereného ministra pôdohospodárstva. 

Autor článku je primátor Strážskeho a jeden z organizátorov farmárskych protestov.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite