Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kde pochovali Ježiša

.eva Čobejová .klub .história

Pre niekoho sú sviatky Veľkej noci príjemným časom na jarnú dovolenku, pre kresťana je to však popri Vianociach najväčší sviatok roka. A kde je možné najintenzívnejšie prežiť tieto dni? No predsa tam, kde bol Ježiš ukrižovaný, umrel a bol pochovaný. A tretieho dňa vstal z mŕtvych.

Kde pochovali Ježiša SEBASTIAN SCHEINER/EPA/PROFIMEDIA 22. marec 2017, Staré mesto v Jeruzaleme, Izrael: Ekumenický obrad pri zrekonštruovanom Svätom hrobe v Bazilike Božieho hrobu.

jeruzalem je pútnické miesto, a vo veľkonočnom čase sú tu tisíce ľudí. Kto túži po kresťanskej meditácii, pokoji, rozjímaní – ten možno lepšie spraví, keď si vyberie niektorú z našich krásnych kalvárií či krížových ciest niekde v prírode. Spoznať autentické miesta biblického príbehu je iný druh zážitku. Jeruzalem je intenzívny. Všetko sa tu prelína, moslimský, hebrejský i kresťanský svet, ako aj svet bazárov, neodbytných predavačov a turistického priemyslu.

Františkán Karol Miroslav Švarc, ktorý nedávno sprevádzal po Jeruzaleme slovenského prezidenta a jeho sprievod, tvrdí: „Jeruzalem je stred sveta, každý by sem mal prísť. Každý sa tu môže veľa poučiť. Aj o sebe samom a vlastnom príbehu.“ A prakticky dodáva informáciu, že najmä teraz – po obnove Božieho hrobu – je zážitok ešte silnejší. Ukáže pritom na steny hrobky v Bazilike svätého hrobu. „Keby ste sem prišli pred pár mesiacmi, videli by ste niečo čierne, ohradené železnou bariérou, teraz to tu krásne zasvietilo, vidíme tu aj grécke nápisy.“

obnova a archeológovia

Počas rekonštrukcie hrobky sa vlani v októbri dostali archeológovia aj k samotnému hrobu, teda k pohrebnému lôžku, na ktorom bolo uložené Kristovo telo. Toto lôžko bolo vytesané do steny vápencovej jaskyne a až neskôr, pravdepodobne v 16. storočí, zakryté mramorovými doskami, aby si pútnici z neho nemohli odlamovať časti ako relikviu. Pod tie dosky teda mohli vlani nazrieť archeológovia, odfotografovať kamenné lôžko, odobrať vzorky – a po pár hodinách ho opäť uzatvorili. „Bol som v úžase. Kolená sa mi trochu triasli, pretože som to nečakal,“ povedal novinárom archeológ Fredrik Hiebert po tom, ako výskumný tím z aténskej univerzity otvoril hrobku v Bazilike Božieho hrobu v Jeruzaleme. Šéfka archeologického tímu Antonia Moropoulou zas skonštatovala: „Je to Svätá skala, ktorá je uctievaná po stáročia, ale až teraz sme ju skutočne uvideli.“ A dodala, že aj tento najnovší výskum podporuje verziu, že Ježišov hrob je naozaj v Bazilike Božieho hrobu.

Teórií, kde vlastne sa hrob Ježiša Krista nachádza, je niekoľko. Okrem uctievaného miesta v Bazilike existuje aj hypotéza, že Ježiš bol pochovaný v tzv. Záhradnom hrobe neďaleko jeruzalemského Starého mesta. Okrem toho sa z času na čas objavia aj bizarné hypotézy, objavy či teórie. Napríklad v roku 1980 geológ Shimron oznámil, že údajne objavil vo východnom Jeruzaleme Ježišov hrob – tento tzv. Talpijotský hrob však nebol prázdny, mal tu byť pochovaný nielen Ježiš z Nazaretu, ale aj jeho žena Mária Magdaléna a syn Judáš.

eugen korda
Eugen Korda na návšteve Baziliky Božieho hrobu.

Takéto správičky na chvíľu zaujmú médiá, ale napokon všetko ostáva po starom: za hrob Ježiša Krista sa považuje miesto vytesané do skaly, ktorú dnes ukrýva hrobka a Bazilika Božieho hrobu. Ani slovenský františkán Karol, ktorý sprevádza pútnikov po Jeruzaleme, však neodmieta otázku, či je to naozaj pravé miesto Božieho hrobu. „Je to legitímna otázka. Takto sa však zvyknú pýtať západní ľudia vychovávaní v tvrdom racionalizme. Východní ľudia rozmýšľajú viac srdcom ako hlavou – a ani toto nesmieme vylúčiť z našich úvah. Takže pýtať sa je dobré, lebo dobrá otázka je polovica dobrej či správnej odpovede. Ale zároveň musíme vnímať veci aj cez srdce, nedá sa všetko prefiltrovať len cez hlavu.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite