Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

EÚ navrhla zachovanie hotovosti aj zavedenie digitálneho eura

.sita .ekonomika

O zavedení digitálneho eura musí rozhodnúť Európska centrálna banka.

EÚ navrhla zachovanie hotovosti aj zavedenie digitálneho eura Pexels

európska komisia (EK) v stredu predložila dva návrhy, ktorých cieľom je zaručiť, že občania a firmy v eurozóne budú môcť pokračovať v platbách bankovkami a mincami, a vytvoriť rámec pre možnú budúci digitálnu formu eura, ktoré pravdepodobne bude v budúcnosti emitovať Európska centrálna banka. EK o tom informovala na svojej internetovej stránke.

Návrhy EK na zabezpečenie oboch foriem platieb, a to v hotovosti aj digitálne, sa navzájom podporujú. Legislatívny návrh o tom, že hotovosť zostane legálnym platidlom, zabezpečí jej všeobecné akceptovanie ako platobného prostriedku a jej ľahkú dostupnosť pre firmy a obyvateľov v eurozóne. 

Cieľom návrhu na vytvorenie legálneho rámca pre možné digitálne euro je jeho umožnenie ako doplnku k bankovkám a minciam. Návrh komisie vytvorí len legálny rámec pre digitálne euro. O tom, či a kedy zavedie digitálne euro, rozhodne Európska centrálna banka.

Digitálnym eurom sa bude môcť platiť cez internet aj bez neho, čiže zo zariadenia na zariadenie bez internetového spojenia. Platby bez pripojenia na internet umožnia používateľom digitálnych platieb zverejňovať menej osobných údajov ako je to dnes, keď platia kartami. 

Pôjde o podobnú formu platby ako je platba hotovosťou. Základné služby pri používaní digitálneho eura sa budú fyzickým osobám poskytovať bez poplatkov.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite