Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.týždeň v ekonomike: Všetci sme si rovní a miliardári bojujú v klietke

.juraj Medvec .ekonomika

Na príjemný piatkový podvečer sme si pre vás pripravili súhrn toho najdôležitejšieho z ekonomiky. A navyše bitku dvoch technologických miliardárov.

.týždeň v ekonomike: Všetci sme si rovní a miliardári bojujú v klietke SITA/Ludovic Marin/ Pool Photo via AP

slovensko sa z hľadiska platov posunulo na prvú priečku medzi najrovnostárskejšími krajinami v Európskej únii a na tretie miesto sme odsunuli doterajšieho kráľa platovej rovnosti Českú republiku. Po novom je rozdiel medzi výplatou pätiny najbohatších a pätiny najchudobnejších slovenských domácností najnižší v celej dvadsaťsedmičke. Dôvodom je najmä rýchlejší rast príjmov spodných dvadsiatich percent v porovnaní so zvyškom populácie. Vyplýva to z prieskumu od UniCredit Bank, ktorý pripravil analytik Ľubomír Koršňák. Správa na prvý pohľad vyzerá vábne, ale iba na prvý pohľad. Príjmová rovnosť je celkom nanič, keď krajine klesá celkový čistý príjem domácností. A presne to sa v posledných rokoch na Slovensku deje. Sme síce „rovnejší“ a závidieť si môžeme iba úplne minimálne platové rozdiely, ale cenou ktorú za to platíme, je nižší životný štandard. Minimálne v porovnaní s ostatnými krajinami EÚ. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite