Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ivan Bošňák: Analýza, paralýza

.ivan Bošňák .ekonomika .týždeň v ekonomike

Ľudia takmer vôbec nerozumejú diskusii o verejných financiách. Nechápu, aký veľký problém s výdavkami má Slovensko, a nie sú pripravení podporiť žiadne navrhované riešenia. Fico hodí legokocky do koša.

Ivan Bošňák: Analýza, paralýza BRANISLAV BIBEL/SITA Eduard Heger a Igor Matovič komentujú roky ich vládnutia ako obdobie konsolidácie verejných financií, lenže Slovensko už vysoké výdavky dobiehajú.

krajinu prežrala inflácia

Zásadným problémom krajiny je naviazanie rastu dôchodkov, sociálnych dávok, ale aj platov hradených štátom na meranú infláciu. V časoch nízkej inflácie počas posledných dvoch vlád Smeru rástli dôchodky len symbolicky a sociálne dávky minimálne. Platy vo verejnej správe už vtedy rástli výrazne a ich medziročný percentuálny rast v rokoch 2017 – 2019 bol vďaka odborárom aj dvojciferný. Spolu so znižovaním efektívnych daní zamestnancom a aj podnikateľom ľudia dostávali k dispozícii stále viac financií na spotrebu.

V strachu pred ekonomickým kolapsom došlo celosvetovo k výraznej fiškálnej expanzii prostredníctvom „helikoptérových peňazí“. Spolu s obmedzením dodávateľských a dopravných reťazcov to malo za následok rast dopytu a korešpondujúci nárast inflácie, ktorá bola považovaná za prechodný fenomén. Ako sa neskôr ukázalo, bola to asi taká dočasnosť ako pobyt sovietskych vojsk na území Československa. Súčasťou problému je, že inflácia pre ekonomiku je ako hypertenzia pre človeka. Človek svoj vysoký tlak necíti, ale zrazu ho to zabije.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite