Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

.téma
Esej: Strach a agresivita v správaní štátov a národov; Rusko ako príklad, nie jediný

Esej: Strach a agresivita v správaní štátov a národov; Rusko ako príklad, nie jediný

.tomáš Zálešák .spoločnosť .téma 17.10.2025

Celkovo vzaté, nenávisť a agresivita sa nemôžu sťažovať na nedostatok publicity. Hovoriť o strachu je možno menej vychytený námet, aspoň trochu menej, než by si zaslúžil. To, že nenávisť, agresivita a násilie – aj organizované a extrémne násilie – sa napájajú strachom, má významné súvislosti a praktické dôsledky.

Gálisová, Hríb, Mojžiš: Prečo je Česko po voľbách slovenské?

Gálisová, Hríb, Mojžiš: Prečo je Česko po voľbách slovenské?

.marína Gálisová .štefan Hríb .martin Mojžiš .rozhovory .téma 10.10.2025

Voľby v Česku rozhodli, že vlády sa ujme obžalovaný predseda ANO a dva neštandardné a v mnohom extrémne subjekty. Prečo sa to stalo, čo to znamená pre Západ a ako to súvisí so Slovenskom? Odpovede sme hľadali v trojici.

Marek Prchal: Česko sa na Východ neposúva

Marek Prchal: Česko sa na Východ neposúva

.štefan Hríb .rozhovory .téma 10.10.2025

Marek Prchal je známy marketingový odborník, ktorý pracoval v minulosti aj pre Andreja Babiša, na Slovensku robil kampaň napríklad strane SaS. Takto vidí výsledok parlamentných volieb on.

Po novele ústavy: Pokračovať!

Po novele ústavy: Pokračovať!

.martin Mojžiš .názory .téma 03.10.2025

Všetci vieme, že premenená jedenástka ešte neznamená vyhraný zápas. Napriek tomu, keď tú jedenástku premení súper, zvykneme mať pocit, že sme prehrali. Hlasovanie o novele ústavy je čosi na tejto úrovni. To, že súper šancu premenil, ešte o ničom nerozhodlo.

František Mikloško: Po novele ústavy nás čaká veľký zápas

František Mikloško: Po novele ústavy nás čaká veľký zápas

.štefan Hríb .rozhovory .téma 03.10.2025

Slovenský parlament prijal novelu ústavy, ktorou sa vládnej koalícii podarilo ublížiť konkrétnym ľuďom aj celej krajine. Ako k tomu došlo a čo s tým? František Mikloško, ktorý za novelu nehlasoval napriek presile opačného postoja v KDH, o tom hovoril Pod lampou.

Srbsko: Osobná mapa a protesty nádeje

Srbsko: Osobná mapa a protesty nádeje

.olja Triaška Stefanović .spoločnosť .téma 03.10.2025

V živote existuje niekoľko historických míľnikov, ktoré formovali moju osobnú pamäť a ktoré sa vryli do mapy môjho života. Vždy, keď si na ne spomeniem, presne viem, kde som sa v tom čase nachádzala, čo som cítila alebo komu som vtedy telefonovala.

Gruzínsko: Nikdy s Ruskom!

Gruzínsko: Nikdy s Ruskom!

.mária Demková .spoločnosť .téma 03.10.2025

Sedím s Kachom v kaviarni neďaleko metra. V štvrti Gldani, ktorá je od centra pomerne vzdialená, niet po protestoch žiadnej stopy. Život tu plynie, ako by sa nič nedialo, pravda, ak sa práve neprotestuje pred gldanskou väznicou, kde umiestňujú zadržaných na protestoch.

The Economist: Súd s Jimmym Laiom spochybňuje spravodlivosť v Hongkongu

The Economist: Súd s Jimmym Laiom spochybňuje spravodlivosť v Hongkongu

.the Economist .the economist .téma 03.10.2025

V súdnom procese s najslávnejším hongkonským mediálnym magnátom Jimmym Laiom znejú záverečné reči. S tým, ktorého médiá povzbudzovali milióny ľudí, ktorí v roku 2019 protestovali v uliciach proti vláde.

Peter Uličný: List Rišovi Müllerovi

Peter Uličný: List Rišovi Müllerovi

.peter Uličný .kultúra .téma 26.09.2025

Vraj si vypustil do sveta Slovenskú strelu. Ešte som nemal tú česť, ale keďže sa na obale miesto Tvojho mena objavila „značka“ Banket, pomyselne sa pre mňa z expresného vlaku stal zároveň stroj času.

Richard Müller a nový Banket: Slobodná cesta Slovenskej strely

Richard Müller a nový Banket: Slobodná cesta Slovenskej strely

.marian Jaslovský .rozhovory .téma 26.09.2025

Pred 40 rokmi sa rozhorela hudobná kariéra Richarda Müllera. Mladý muž, ktorý sa dovtedy prejavoval ako hudobný publicista, založil skupinu Banket s dominujúcimi syntetizátormi a u nás neslýchaným elektropopovým zvukom.