Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

.téma
Medzi filozofiou a literatúrou

Medzi filozofiou a literatúrou

.jaroslava Vydrová .spoločnosť .téma 30.01.2026

Vzťah filozofie a umenia je jednou z najzaujímavejších (a často aj najkrajších) tém, ku ktorým sa obracajú teoretici z rôznych oblastí. Peter Zajac mnohým, medzi ktorých patrím aj ja, ukázal možnosti, ako preniknúť k viacerým dimenziám tohto vzťahu, a motivoval tak aj k ďalšiemu preskúmavaniu tohto terénu.

Učiteľ

Učiteľ

.rené Bílik .spoločnosť .téma 30.01.2026

Petra Zajaca som stretol po prvýkrát v októbri roku 1979. Bol som čerstvým vysokoškolákom na Pedagogickej fakulte v Nitre a Peter bol na chvíľu naším učiteľom. Poznali sme sa, takpovediac, na päťdesiat percent.

Sako Petra Zajaca

Sako Petra Zajaca

.martin Mojžiš .spoločnosť .téma 30.01.2026

Keby som napísal, čo si o Petrovi Zajacovi naozaj myslím, vznikla by z toho oslavná tiráda ďaleko za hranicou dobrého vkusu. Preto som sa rozhodol namiesto písania o ňom napísať radšej o tom, čo som sa od neho naučil. Lenže tých vecí je veľa, a preto hrozilo, že napíšem príliš dlhý text, ktorý bude navyše viac o mne než o Petrovi. Tak som sa rozhodol ilustrovať všetko, čo som sa od Petra naučil, len na jednej veci, ktorú som sa nakoniec vlastne nenaučil. Ale pochopil som ju, aspoň si to myslím.

Jasná myseľ a pevné zásady. To sa na Slovensku nenosí. Taký ale je Peter Zajac

Jasná myseľ a pevné zásady. To sa na Slovensku nenosí. Taký ale je Peter Zajac

.juraj Petrovič .spoločnosť .téma 30.01.2026

Petra Zajaca som po prvýkrát stretol na akejsi schôdzi OKS v roku 2002. Ako úplný nováčik v praktickej politike som zaujato počúval debatu Petra s ostatnými „otcami zakladateľmi“ OKS.

František Mikloško: Tvorcovia novodobých slovenských dejín (Petrovi Zajacovi k jeho životnému jubileu)

František Mikloško: Tvorcovia novodobých slovenských dejín (Petrovi Zajacovi k jeho životnému jubileu)

.františek Mikloško .spoločnosť .téma 30.01.2026

Biblických štyridsať rokov putovania židovského národa púšťou nesie v sebe univerzálnu múdrosť a poučenie. Je to čas, keď v každom národe i spoločenstve dochádza ku generačnej výmene. Je to čas, ktorý oprávňuje už hodnotiť predchádzajúcu éru, ukladať ju do kolektívnej pamäti a hľadať v nej poučenie.

Ján Štrasser: Formát

Ján Štrasser: Formát

.ján Štrasser .kultúra .téma 30.01.2026

Túto báseň som venoval Petrovi Zajacovi k jeho sedemdesiatke. Verím, že ani po desiatich rokoch nestratila platnosť.

Pomôžeme Amerike?

Pomôžeme Amerike?

.štefan Hríb .názory .téma 23.01.2026

Expresná premena Ameriky vyráža dych a jej kupecká povaha zvádza k rýchlym záverom o konci slobodného sveta. Ale hoci Donald Trump zosobňuje najhoršiu tvár svojej krajiny, nie je jej koncom, a ani podstatou.

Čo rozhodne o Amerike a svete?

Čo rozhodne o Amerike a svete?

.martin Mojžiš .názory .téma 23.01.2026

V USA som bol len dva razy. Raz na konferencii a raz na trojmesačnom pobyte na University of Massachussetts. Počas tých troch mesiacov som býval v malom mestečku neďaleko univerzitného mesta Amherst a ako dočasný obyvateľ som dostal pozvánku na Annual Town Meeting. Išiel som sa tam pozrieť z čírej zvedavosti.

Analytik Dalibor Roháč: Niektoré brzdy a protiváhy ešte bránia americkú demokraciu

Analytik Dalibor Roháč: Niektoré brzdy a protiváhy ešte bránia americkú demokraciu

.marína Gálisová .rozhovory .téma 23.01.2026

Donald Trump posúva hranice mysliteľného. Vyhráža sa spojencom, posiela ozbrojené zložky štátu na ulice Ameriky. Čo sa to deje? Mení sa Amerika nezvratne? Alebo sú z toho nejaké cesty von? Pre .týždeň o tom hovorí Dalibor Roháč z American Enterprise Institute vo Washingtone.

Francis Fukuyama: Nerobme paniku, hľadajme cesty

Francis Fukuyama: Nerobme paniku, hľadajme cesty

.francis Fukuyama .spoločnosť .téma 23.01.2026

Za posledné desaťročie – ale hlavne za posledný rok – bolo ťažké nepodliehať katastrofickému uvažovaniu.