Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

.kultúra
.týždeň

Minirecenzie

.časopis .kultúra 18.09.2016

KNIHA Pajtim Statovci: Moje kočka Jugoslávie; KOMIKS Edgar Allan Poe, Richard Corben: Duchové mrtvých; HUDBA Glass animals: How to be a human being;

.týždeň

Bosé nohy na Lýre

.elena Akácsová .časopis .kultúra 18.09.2016

Stála som v obývačke pred sekretárom a spievala do hrebeňa Áaaaaaaj, tara rara rara... Mala som ledva štyri a zanovito trvala na tom, že budem spievať bosá, to bolo najdôležitejšie! Tak ako tá anglická speváčka v televízii! 

Keď život strašne bolí

Keď život strašne bolí

.peter Bálik .časopis .kultúra 18.09.2016

Pôvodne to mal byť len krátky dokument propagujúci najnovší album Nicka Cava. Film One More Time With Feeling je nakoniec nesmierne silnou výpoveďou hudobníka, ktorý sa vyrovnáva so stratou svojho syna.

Zázrak na Hudsone

Zázrak na Hudsone

.peter Bálik .časopis .kultúra 11.09.2016

V časoch nezmyselných komiksových superhrdinov prichádza do našich kín film Sully o skutočnom hrdinovi. Kapitánovi lietadla, ktorý zázračným pristátím na rieke Hudson zachránil desiatky životov.

Extrémne, originálne a politické divadlo

Extrémne, originálne a politické divadlo

.redakcia .časopis .kultúra 11.09.2016

Členovia Umeleckej rady Divadelnej Nitry, ktorí vyberali do hlavného programu festivalu inscenácie, Ján Šimko, Ján Balaj, Martina Vannayová a Daša Čiripová, odporúčajú čitateľom .týždňa päť mimoriadnych predstavení.

.týždeň

Minirecenzie

.časopis .kultúra 11.09.2016

KNIHA Jicchok Lejbuš Perec: Šábesový poklad a iné poviedky; KNIHA Thomas Hylland Eriksen: Odpady; HUDBA Wilco: Schmilco;

Návyková noc

Návyková noc

.filip Olšovský .časopis .kultúra 11.09.2016

Priznajme si to – seriálové leto bolo v prvom, druhom aj poslednom rade o Stranger Things. Osemdielna séria oprášila to najlepšie z osemdesiatych rokov a publikum bolo unisono paf. 

Roald Dahl v Hollywoode

Roald Dahl v Hollywoode

.juraj Malíček .časopis .kultúra 11.09.2016

Sto rokov po narodení Roalda Dahla prišiel do kín Kamoš Obor, adaptácia jeho knižnej predlohy od Stevena Spielberga. Aké sú príbehy v knižkách Roalda Dahla a ako si s nimi poradili rôzni režiséri? Je namieste otázka, či je kniha lepšia ako film?

Ži rýchlo a zomri starý

Ži rýchlo a zomri starý

.peter Bálik, Redakcia .filip Olšovský .časopis .kultúra 04.09.2016

Hral v Hollywoode, napísal knihu, vytvoril niekoľko seriálov i originálnych stand-upov a stal sa miláčikom sociálnych sietí. Všetko to stihol vo veku, keď na väčšinu jeho rovesníkov prichádza kríza a spomínajú na všetko, čo nestihli. Ricky Gervais rekapituluje tiež, no s humorom a bez akýchkoľvek nostalgických zábran.

.týždeň

Popri a panuj

.filip Olšovský .časopis .kultúra 04.09.2016

Pred štyrmi rokmi vydal debut Channel Orange a razom sa stal jednou z najväčších hudobných hviezd. Pred pár dňami prišiel s nasledovníkom Blonde a muzikantský svet opäť vymýšľa nové superlatívy. Pretože na Franka Oceana tie overené nikdy príliš nesedeli.