Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Marian Jaslovský: Porevolučné odklínanie kultúry

.marian Jaslovský .kultúra .kultúra

Samozrejme, aj pred rokom 1989 sme si vedeli vytvoriť duševné domy plné kultúry. Pri troche šikovnosti (alebo aj trpezlivosti a šťastia) sme vedeli získať nejaké knihy, platne a informácie o západnom umení. So živými koncertmi to bolo oveľa horšie.

Marian Jaslovský: Porevolučné odklínanie kultúry MAGDA BORODÁČOVÁ/VTEDY/TASR 3. december 1993 Bratislava: Pavol Habera ako najpopulárnejší spevák ankety časopisu Život a hokejista Dušan Pašek

keď tak s odstupom času hodnotíme toto obdobie, to jediné pozitívne, čo nám dalo, bol čas. Čas na to, aby sme hudobné či literárne diela dokázali poriadne spracovať a nepohltali ich ako obed v táckarni. Ale to nebola zásluha súdruhov.

Téma „kultúra po revolúcii“  by zaplnila knižnicu a my máme k dispozícii neveľký formát článku. Napriek tomu sme sa do nej smelo ponorili s úmyslom vyťažiť niečo zmysluplné – je to dôležité v čase, keď mnohí potvrdzujú fakt, aká nespoľahlivá je pamäť. Pozrieme sa hlavne na žánre, ktoré sú „najbližšie“ veľkému počtu ľudí.

pop a jazz

Za železnou oponou, samozrejme, vznikala aj kvalitná hudba, ale prostredie bolo neprirodzené. Albumu skupiny Elán Detektívka sa predalo 660-tisíc nosičov, čo by, skrátka, nebolo možné, keby boli v obchodoch k dispozícii nahrávky ktorejkoľvek kapely ako na Západe. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite