Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

.jedlo
Chutný svet starých kuchárskych kníh

Chutný svet starých kuchárskych kníh

.marián Jaslovský .lifestyle .jedlo 06.06.2025

Tento rok má Magdalena Dobromila Rettigová (1785 – 1845) hneď dve okrúhle výročia, narodenia aj úmrtia. Ak túto milú paniu nepoznáte, je to autorka jednej z najvydávanejších kníh vydaných v češtine: Domácí kuchařka (1826) vyšla v desiatkach vydaní a dá sa kúpiť doteraz.

Párance z Pukanca

Párance z Pukanca

.jozef Koleják .lifestyle .jedlo 17.10.2021

Je čas obeda, chlapi sa nahrnú k stolu a pred nich vrtká teta postaví pekáč s niečím, čo trochu pripomína rozvŕtané lazane, vznešenejší granadír a dokonca niečím aj bryndzové halušky, pretože na záver sa pridáva vyškvarená slaninka. Podávajú sa párance.

Červená

Červená

.jozef Koleják .lifestyle .jedlo 05.03.2017

Jedlá sú vďaka nemu príjemne kyselkavé. Ľudia si však často myslia, že za tou chuťou v grilovanom mäse treba skôr hľadať pár kvapiek citrónu či limety. Skrátka, že za to môže dáke ovocie. A pritom ide o starodávne korenie sumak.

Fašiangová krásavica, ktorej odpúšťame kalórie

Fašiangová krásavica, ktorej odpúšťame kalórie

.jozef Koleják .lifestyle .jedlo 26.02.2017

Končí sa plesová sezóna, tento týždeň pochováme basu. Treba sa poriadne nafutrovať, pretože prichádza štyridsaťdňový pôst strávený rozjímaním v chrámoch a posilňovniach. Na to najlepšie poslúži stáročiami overená fašiangová pochúťka, odporúčaná takým svetoznámym odborníkom na výživu, ako je sám Home

Hanoj: Chuť Vietnamu

Hanoj: Chuť Vietnamu

.jozef Koleják .lifestyle .jedlo 19.02.2017

Ak ste si v hlavnom meste Vietnamu nedali túto miestnu špecialitu, vraj sa vaša návšteva neráta a musíte prísť ešte raz. Pokiaľ ju však ochutnáte, môžete si byť istí, že sa kvôli tej chuti do Hanoja vrátite aj tak. Bún chá (bun-čá).

Vyplašiť tigra

Vyplašiť tigra

.jozef Koleják .lifestyle .jedlo 12.02.2017

Čo sme sa ako deti navytešovali, keď sa toto ovocie prvýkrát vyskytlo v legendárne poloprázdnych obchodoch Zelovocu. Bola zima, na pultoch len scvrknuté kubánske pomaranče, mľandravé mrkvy, zahlinené cvikly a táto záhadná novinka, čo v nás vyvolávala návaly detského smiechu – hurmikaki.

Baklava: Sladký Babylon

Baklava: Sladký Babylon

.jozef Koleják .lifestyle .jedlo 05.02.2017

Je to malé, je to zlaté, je to chrumkavé. Keď to dáme do úst, po chvíli z toho začne vytekať sladká šťava, až sa nám zatočí hlava a stvrdne sánka. Prisaháme, že to už nikdy nedáme do úst... Klameme.

Pomazaní

Pomazaní

.jozef Koleják .lifestyle .jedlo 29.01.2017

Každý ho máme v kuchyni. Stojí si tam v plastovej či sklenej fľaši a čaká, čo sa stane – či skončí na panvici alebo v šaláte. Bez neho si žiadny kuchár svoj kulinársky život nevie ani predstaviť. Olej je pre kuchyňu, skrátka, esenciálny.

Čajové chudnutie

Čajové chudnutie

.jozef Koleják .lifestyle .jedlo 22.01.2017

Sedí ráno pri stole, s hrôzou pozerá na permanentku. Potom jej oko padne na tašku s vecami na cvičenie, ktorým nepovie inak ako „telesná“, aj keď pri tom slove chytá jej tréner vždy neutíšiteľný záchvat smiechu. Vzdychne si, nikam nejde: „Radšej si zalejem pu-er.“

Stuhnutí chladom

Stuhnutí chladom

.jozef Koleják .lifestyle .jedlo 15.01.2017

Niekde sa mu hovorí studené, studenia, inde studenô či chladené. Všetci ho pripravujú približne rovnako a podávajú s octom a najemno nakrájanou cibuľkou. Výdatný vývar z bravčových zvyškov, ktoré väčšina Slovenska pozná pod menom huspenina.

  • 1
  • 1. stránka z 2
  • 2