Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hanoj: Chuť Vietnamu

.jozef Koleják .lifestyle .jedlo

Ak ste si v hlavnom meste Vietnamu nedali túto miestnu špecialitu, vraj sa vaša návšteva neráta a musíte prísť ešte raz. Pokiaľ ju však ochutnáte, môžete si byť istí, že sa kvôli tej chuti do Hanoja vrátite aj tak. Bún chá (bun-čá).

Hanoj: Chuť Vietnamu COKEMOMO/PROFIMEDIA V základnej verzii bún chá ide o grilovaný marinovaný bôčik (chá) s ryžovými rezancami (bún), šalát z vietnamských byliniek a sladkokyslú zálievku.

to bolo smútku, sklamaním pretiahnutých tvárí a vzdychania, keď si dychtiví bratislavskí konzumenti vietnamských dobrôt prečítali na drevenej búdke na okraji Miletičky dojímavý oznam o tom, že vietnamské bistro sa na mesiac zatvára, pretože všetci idú konečne pozrieť svoje rodiny naspäť do nádhernej, bylinkami rozvoniavajúcej domoviny. Zrazu všetci tí hipsteri a bezdomovci, čo sa tam chodili za zázračne nízke ceny vystravovať, ostali opustení a bezradní. Tých prvých od tých druhých bolo možné rozoznať len podľa toho, či držia v rukách smartfóny, dokopy tvorili skoro homogénnu skupinu. A všetci sa usmievali, pretože proti širokým a vrúcnym úsmevom vietnamského personálu sa nedalo inak vzdorovať ako úsmevom ešte širším.

Tá jednoduchá búdka na Miletičke dokáže plnosťou chutí a zážitkom z jedla pokojne konkurovať akejkoľvek vysokej kuchyni na Slovensku. Ľudia tam pravidelne chodia na jednoduchý šalát s hovädzím mäsom, sójovými klíčkami a bylinkami, ktorý sa volá tak roztomilo: bún bò nam bộ. Podľa všetkého sa z neho stal taký hit aj vďaka tomu pre Slováka správne údernému názvu.

„Dokonalé sprítomní toto ohromné mesto, ktoré z diaľky pripomína vibrujúce mravenisko a zblízka spartakiádu nejakého úchylného nadšenca mopedov.“

Takisto sa vedú vášnivé polemiky, či slávna vietnamská polievka Pho chutí práve tam najautentickejšie zo všetkých v meste. Pričom naši bradatí gastronauti trochu zabúdajú, že na jedálnom lístku sa nachádza popri tradičných vietnamčinách aj skutočný skvost tejto kuchyne, povedzme si rovno – legenda. Jej chuť je chuťou hlavného mesta Hanoj. Omamná vôňa grilovaného bravčového mäsa zabalená do obláčika byliniek sa tam totiž rinie takmer z každého rohu. Veď napokon, na každom rohu aj stojí tetuška v zástere a túto dobrotu opeká na grile. Hanoj je, skrátka, jedlom bún chá doslova prešpikovaná.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite