Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hanoj: Chuť Vietnamu

.jozef Koleják .lifestyle .jedlo

Ak ste si v hlavnom meste Vietnamu nedali túto miestnu špecialitu, vraj sa vaša návšteva neráta a musíte prísť ešte raz. Pokiaľ ju však ochutnáte, môžete si byť istí, že sa kvôli tej chuti do Hanoja vrátite aj tak. Bún chá (bun-čá).

Hanoj: Chuť Vietnamu COKEMOMO/PROFIMEDIA V základnej verzii bún chá ide o grilovaný marinovaný bôčik (chá) s ryžovými rezancami (bún), šalát z vietnamských byliniek a sladkokyslú zálievku.

to bolo smútku, sklamaním pretiahnutých tvárí a vzdychania, keď si dychtiví bratislavskí konzumenti vietnamských dobrôt prečítali na drevenej búdke na okraji Miletičky dojímavý oznam o tom, že vietnamské bistro sa na mesiac zatvára, pretože všetci idú konečne pozrieť svoje rodiny naspäť do nádhernej, bylinkami rozvoniavajúcej domoviny. Zrazu všetci tí hipsteri a bezdomovci, čo sa tam chodili za zázračne nízke ceny vystravovať, ostali opustení a bezradní. Tých prvých od tých druhých bolo možné rozoznať len podľa toho, či držia v rukách smartfóny, dokopy tvorili skoro homogénnu skupinu. A všetci sa usmievali, pretože proti širokým a vrúcnym úsmevom vietnamského personálu sa nedalo inak vzdorovať ako úsmevom ešte širším.

Tá jednoduchá búdka na Miletičke dokáže plnosťou chutí a zážitkom z jedla pokojne konkurovať akejkoľvek vysokej kuchyni na Slovensku. Ľudia tam pravidelne chodia na jednoduchý šalát s hovädzím mäsom, sójovými klíčkami a bylinkami, ktorý sa volá tak roztomilo: bún bò nam bộ. Podľa všetkého sa z neho stal taký hit aj vďaka tomu pre Slováka správne údernému názvu.

„Dokonalé sprítomní toto ohromné mesto, ktoré z diaľky pripomína vibrujúce mravenisko a zblízka spartakiádu nejakého úchylného nadšenca mopedov.“

Takisto sa vedú vášnivé polemiky, či slávna vietnamská polievka Pho chutí práve tam najautentickejšie zo všetkých v meste. Pričom naši bradatí gastronauti trochu zabúdajú, že na jedálnom lístku sa nachádza popri tradičných vietnamčinách aj skutočný skvost tejto kuchyne, povedzme si rovno – legenda. Jej chuť je chuťou hlavného mesta Hanoj. Omamná vôňa grilovaného bravčového mäsa zabalená do obláčika byliniek sa tam totiž rinie takmer z každého rohu. Veď napokon, na každom rohu aj stojí tetuška v zástere a túto dobrotu opeká na grile. Hanoj je, skrátka, jedlom bún chá doslova prešpikovaná.

 

BEZ VÁS SA NEPOHNEME

Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite