Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Fašiangová krásavica, ktorej odpúšťame kalórie

.jozef Koleják .lifestyle .jedlo

Končí sa plesová sezóna, tento týždeň pochováme basu. Treba sa poriadne nafutrovať, pretože prichádza štyridsaťdňový pôst strávený rozjímaním v chrámoch a posilňovniach. Na to najlepšie poslúži stáročiami overená fašiangová pochúťka, odporúčaná takým svetoznámym odborníkom na výživu, ako je sám Home

Fašiangová krásavica, ktorej odpúšťame kalórie ROBO HOMOLA/PROFIMEDIA Šišky symbolizovali prichádzajúcu jar, lebo pripomínali, že už dlho nepotrvá a všetko navôkol bude pučať, naberať objem. Zároveň boli šišky aj symbolom plodnosti.

malé koliesko kysnutého cesta hodené do rozpálenej bravčovej masti a koľko radosti! Masť sa okolo neho spení, krásne zasyčí a my pozorujeme zázrak nad zázraky. Za dve minúty sa z neforemného mľandravého cesta nafúkne nádherná krásavica, opálená z oboch strán ako veľkopodnikateľova manželka po návšteve salónu krásy. Hodí sa do cukru alebo najskôr naplní džemom, aby sa potom hodila do toho sladkého prašanu. Nik na svete sa nemá lepšie ako fašiangová šiška, tak sa o ňu všetci starajú, aby mala kalórií, že by z toho šľak trafil nie jedného a jednu, ale rovno tucet výživových poradcov a poradkýň.

Najviac šišiek na svete sa vyprodukuje v Amerike. Za rok ich tam vyrobia a vyzdobia niekoľko miliárd. A z tohto titulu začínajú špekulovať a hádzať do gastrologickej dišputy malé udičky, na prvý pohľad nevinné provokácie: vraj táto dobrota má korene práve tam, že ju vlastne vymysleli holandskí prisťahovalci v osemnástom storočí, keď sa vylodili v Novom svete.

A tak mladý praktický človek chytil šišky do ruky a bác, ponapichoval ich cez tenký stred na rukoväte kormidla.

Darmo sa však môžu vystatovať, majú to márne. Jediné, čo sa im dá naozaj prisúdiť, je vynález diery v šiške. Tento prelomový objav z roku 1847 sa pripisuje mladému 16-ročnému námorníkovi Gregorymu Hansonovi. Štvalo ho totiž, že si na ustavične rozkývanej lodi s nákladom citrusov nedokáže vychutnať fenomenálne šišky od svojej mamy, ktoré mu na dlhú cestu napiekla.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite