Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vyplašiť tigra

.jozef Koleják .lifestyle .jedlo

Čo sme sa ako deti navytešovali, keď sa toto ovocie prvýkrát vyskytlo v legendárne poloprázdnych obchodoch Zelovocu. Bola zima, na pultoch len scvrknuté kubánske pomaranče, mľandravé mrkvy, zahlinené cvikly a táto záhadná novinka, čo v nás vyvolávala návaly detského smiechu – hurmikaki.

Vyplašiť tigra HOMYDESIGN/ALAMY/PROFIMEDIA Hurmikaki má množstvo ďalších pomenovaní: kórejské mango, čínska slivka, slivková datľa, datľová slivka, šaron, persimmon, tomel japonský, hurma, hačija, Diovo ovocie aj ebenovník rajčiakový.

treba povedať, že súdružka predavačka mala s nami veľa trpezlivosti, keď sme za ňou v polhodinových intervaloch posielali spolužiakov, jedného po druhom, aby sa šli spýtať, ako sa to záhadné ovocie, ktoré pripomína paradajku, volá.

Spolužiaci sa vracali natešení, neverili, že sa ovocie môže volať tak hlúpo, rehlili sa spolu s nami ako pominutí. V prešívaných cikcakovitých modro-červeno-bielych bundách a lyžiarskych kohútích čiapkach sme svojím krikom „hurmikaki“ poburovali okoloidúcich šedivých spoluobčanov, ktorí v mesiaci, vtedy ešte volanom víťazný, komótne budovali svetlé zajtrajšky. Rehlili sme sa, a pritom sme zostávali v blaženej nevedomosti.

Toto ovocie má totiž omnoho viac mien a dokonca ešte oveľa zábavnejších ako hurmikaki. Len si to predstavme, čo by sa spustilo, keby sa k nám donieslo, že sa tejto záhade niekde hovorí nielen kaki, ale aj kakičurma! Hlaholivé výkriky kakičurma by sa istotne niesli našim sídliskom až do jari a určite by sme po tomto úžasnom slove pomenovali nielen všetky „babské pupky“ v okolí, ale aj nejaké tie parádne fígle s céčkami či guľôčkami. Okrem zábavných má však hurmikaki aj názvy vážne, trošku vajatavé, akoby sa ľuďom toto ovocie neustále vzpieralo pri pomenúvaní: kórejské mango, čínska slivka, slivková datľa, datľová slivka, šaron, persimmon, tomel japonský, hurma, hačija, diospyros (Diovo ovocie) alebo ebenovník rajčiakový.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite