Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Križovatka Ivety Radičovej

.štefan Hríb .časopis .editorial

Iveta Radičová je lepšia premiérka, než som predpokladal. Nie pre reformy či schopnosť koordinovať koalíciu. Preto, že nie je súčasťou modrej chobotnice. Lenže tá sa o ňu neustále pokúša. Ako teraz.

Čítam, že premiérka podľahla Dzurindovi, že jej v SDKÚ napísali noty, a ona ich prečítala a že v kauze Nitra Invest robí presne to, čo pred voľbami odmietala. Čítam aj to, že celé košické predstavenie je len šikovný pokus temnej väčšiny v SDKÚ, vtiahnuť Radičovú do mútnych vôd, vyraziť jej tým hlavný tromf z rúk, a potom ju, nerozoznateľnú od jej čoraz tragickejšieho predsedu, odstrániť ako zbytočnú aj z čela vlády.
Nemyslím si ani jedno, ani druhé.
Vystúpenie, v ktorom premiérka obhajovala schránkovú časť Ščurkovho biznisu vetami o Cypre ako členskom štáte EÚ, bolo trápne a v rozpore so všetkým, čím sa Radičová líši od kšeftárov v slovenskej politike. Premiérka tým zaprela kus svojho ja a prijala kus čohosi hnusného. Nebol to jej hviezdny okamih, bolo to verejné zlyhanie. Ale je rozdiel zlyhať a kapitulovať. A mne sa stále zdá, že v tejto premiérke ešte nie je dobojované.
Navyše, ak by sa košickou kauzou temná časť SDKÚ pokúšala zdiskreditovať svoju premiérku, boli by to hlupáci, pretože koncom kauzy je nielen ich stratený biznis, ale najmä ďalšia diskreditácia Ščurka, teda Dzurindu, teda Palacku. No oni traja nie sú hlupáci.
Kauzu z Košíc chápem inak. Po Dzurindovej intrige pri voľbe generálneho prokurátora je Nitra Invest iba ďalším pokusom modrej chobotnice pokračovať v tom, na čo si zvykla v rokoch 2002 až 2006. Preto chceli znovu Trnku, preto majú naďalej schránkové firmy, a preto akýsi nitriansky nímand najprv suverénne použil vlastné mesto, a teraz chcel aj Košice. Minulý týždeň sa stalo toto – Iveta Radičová druhýkrát tvrdo narazila na väčšinovú mentalitu vlastnej strany, a tentoraz jej pár krokov ustúpila. Ale ešte neleží na zemi.
Netvrdím to preto, že by som jej dlhodobo fandil, napokon, pred voľbami som na tomto mieste napísal, že Ivan Mikloš by bol vzhľadom na finančnú krízu lepším premiérom. A netvrdím to ani pre výsledok kauzy, ktorým je nová súťaž. To je epizóda, nie podstata.
To, že Radičová ešte neleží na zemi, tvrdím preto, lebo ak trio Ščurka, Dzurinda, Palacka nie je hlúpe, Iveta Radičová nie je pasívna ovca. Bol som prekvapený, ako bojovala v Bruseli za rozumnejšie riešenia, videl som aj to, že dokázala ponúknuť svoju funkciu, ak by generálnu prokuratúru naďalej viedol hulvát. Preto sa mi nezdá, že sa teraz definitívne vzdala pre nejaký bezsúťažný ščurkobiznis.
Ale súčasne cítim, že jej priestor modrá chobotnica postupne zužuje, a že ak jej ustúpi ešte raz, hoci len o krok či dva, prehrá.  Mimochodom, toto zužovanie Radičovej priestoru bolo naprogramované v okamihu, keď vyhrala primárky v SDKÚ. Vtedy, po škandále so schránkovým financovaním strany, Dzurinda odstúpil, ale nebolo to pokánie, len kalkul. Aký? Využiť ženu, tváričku mimo chobotnice, získať tým znovu pravicovú verejnosť, a potom, po voľbách, sa po jej chrbte vrátiť. Hoci aj údermi pod jej pás. Tento proces beží a Iveta Radičová sa postupne dostáva na križovatku, na akej ešte nikdy nebola.
Proti nej sa už zbiera kolóna cynikov, hladných po kšeftoch. Sú modrí aj červení, a vôbec sa im nepáči, že ich biznis na štáte sa pre tú blond naivku predsa len trochu zadrhol. Za ňou stojí len zopár jednotlivcov, zväčša neskúsených a vystrašených, ale aj zaujímavá časť verejnosti, bez ktorej sa Dzurinda stane Mečiarom SDKÚ.
A kdesi bokom na výsledok zrážky čakajú Ivan Mikloš s Luciou Žitňanskou.
Kauza Nitra Invest podľa mňa nie je o kšefte v Košiciach. Je o blížiacom sa spore v SDKÚ a o budúcej podobe celej pravice.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite