Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Naša Hare Krišna

.marína Gálisová .anton Vydra .časopis .fototéma

V Indii sa dodnes vedú spory, či je správne opustiť posvätnú pôdu a šíriť náboženstvá inde. Znamená to totiž znečistiť sa. Misie Hare Krišna sú však po celom svete. Aj na Slovensku.

možno aj vy poznáte reštaurácie hnutia Hare Krišna s názvom Govinda. Sú v Bratislave, v Košiciach a v Prešove. Harmónia chutí, ktorú v tam podávaných jedlách hosť objaví, uspokojí zmysly a vyvolá záujem. Keď sa človek dozvie, že jedlo sa v Govinde pripravuje s láskou, lebo inak by nesplnilo účel, vyvolá to v ňom zvedavosť. Kto sú ľudia, ktorí aj bežným činnostiam pripisujú posvätný význam?

cudzie kultúrne prvky neprijímajú

Hnutie Hare Krišna sa stalo v západných krajinách známym aj vďaka hudobnému priemyslu. Popularizovali ho napríklad Beatles, jeho vplyv cítiť u hippies. Hnutie samo pochádza z Indie, kde sa jeho predstavitelia rozhodli, že sprístupnia kult boha Višnu aj v iných kultúrach. Zaujímavé je, že to neznamenalo nejakú inkulturáciu, postupné začlenenie sa, či dokonca splynutie s kultúrou, ktorú navštívili.

Martin Dojčár, šéfredaktor časopisu Spriritual Studies, hovorí, že misie Hare Krišna sa odohrávajú bez zmeny, bez prijatia cudzích kultúrnych prvkov. „Manželia majú napríklad stále oddelené spálne, na kulte ani na oblečení sa neprejavujú nijaké znaky „západného“ či „európskeho“ vplyvu,“ uviedol pre .týždeň.

Európania chápu hnutie Hare Krišna ako „sektu“ hinduizmu. Je to však trochu problematické. Samo slovo „hinduizmus“ je európsky pojem, ktorý neadekvátne zovšeobecňuje obrovské množstvo náboženských škôl v Indii. Sú ich stovky, možno tisícky. V Indii sa pojem hinduizmus nepoužíva a je v podstate neznámy. Pluralita náboženských škôl je tam celkom prirodzená.

Indické náboženské idey stavajú predovšetkým na spoločensko-religióznom základe – náboženstvo je úzko previazané so spoločenskými väzbami a plní omnoho silnejšiu sociálnu rolu než v Európe. A práve sociálna stránka je v hnutí Hare Krišna zjavne celkom iná, než na čo je napríklad Slovensko zvyknuté.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite