Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zmení terorizmus Európu?

.martin Mojžiš .anton Vydra .časopis .téma

Júlové teroristické útoky, najmä tie francúzske, otriasli celým kontinentom. Po prvotnom šoku je čas rozvážne hľadať odpovede na tri základné otázky: Sme v celkom novej situácii? Čo je príčinou útokov? A ako sa k tomu máme postaviť?

Zmení terorizmus Európu? GIUSEPPE Anello/profimedia

v prvom rade si treba uvedomiť, že z pohľadu geografie aj histórie nie je nová situácia v Európe až taká výnimočná. Len počas júla došlo na svete k takmer dvom stovkám teroristických útokov, pri ktorých zahynulo viac než 1 500 ľudí a ďalších viac ako 2 000 bolo zranených. Z toho len sedem útokov zasiahlo starý kontinent – tri vo Francúzsku a štyri v Nemecku. Počet obetí bol 97 (z toho 84 v Nice) a zranených bolo ďalších 328 osôb (z toho 303 v Nice). A ani historicky nie je situácia zatiaľ taká zlá, ako v 70. rokoch minulého storočia, keď západnú Európu – najmä Nemecko a Taliansko – terorizovali dobre organizované skupiny ľavičiarskych fanatikov.

„Súvis terorizmu s islamom nemožno ignorovať. Lenže rovnakou chybou by bolo ignorovať mierumilovnosť islamu miliónov veriacich, ktorý nemá s terorizmom spoločné vôbec nič.“

Napriek všetkým týmto súvislostiam sú najnovšie teroristické ataky na európsky vkus priveľmi kruté a frustrujúce. A vyvolávajú celkom oprávnený a prirodzený strach. Veď predsa terorizmus nie je ničím iným ako naháňaním hrôzy, zdesenia a strachu. Francúzske terreur znamená presne toto. A vzťahuje sa rovnako na domáci teror – či už ide o priame fyzické napadnutie, alebo citové vydieranie, napríklad aj samovraždou – ako aj na teror v uliciach, nech už je to streľba do civilistov, alebo samovražedné atentáty. A do istej miery sa vzťahuje aj na premiéra, ktorý

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite