Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Koniec utópie

.eva Čobejová .martin Mojžiš .filip Olšovský .časopis .téma

Základným znakom väčšiny utópií je nadšenie ideou a pohŕdanie realitou. Utopické projekty sú takmer bez výnimky projektmi do dobrého počasia. So zlým počasím sa vôbec nepočíta. Brexit okrem iného zvýraznil aj tri kľúčové utópie EÚ.

projekt pre Koniec dejín

Typickým príkladom utópie, ktorá funguje v dobrom počasí, je projekt eura. Ten mnohí ekonómovia považovali za príliš ambiciózny a nedostatočne rešpektujúci ekonomickú realitu. Ale ak by všetko fungovalo dobre, bolo by to krásne, či nie? A ak sa vyskytnú problémy? Nuž čo, poručíme nielen vetru, dažďu, ale aj peniazom.

Utópie sú vždy založené na ilúziách a jednou z najnebezpečnejších ilúzií Európskej únie bolo presvedčenie, že nijaké veľké nebezpečenstvo vlastne neexistuje. Náš nadnárodný domov akoby bol založený na myšlienke, že so zvyškom sveta budeme súperiť už len prostredníctvom obchodu a nič vážne nám zvonku nehrozí. Je to projekt vymyslený a budovaný pre Fukuyamov svet konca dejín, kde liberálna demokracia kráča kontinentmi ako definitívny víťaz.

Lenže tento svet nie je fukuyamovský ani náhodou. Tento svet má, bohužiaľ, oveľa bližšie k Huntingtonovmu stretu civilizácií. Dve z nich – islamská a pravoslávna – nám už nepríliš priateľsky búchajú na dvere. A my nie sme pripravení. Mentálne, logisticky ani vojensky. Nielenže nie sme pripravení na stret, my sa dokonca začíname drobiť zvnútra už pri prvých vážnejších pohyboch iných civilizácií.

Podstatné preto je, aby sme sa popri príliš utopickej EÚ mohli oprieť aj o niečo pevnejšie a spoľahlivejšie. Zatiaľ túto možnosť máme. Severoatlantická aliancia nebola založená na ilúziách a hádam na nich nestojí ani dnes. Kľúčová otázka znie tak, či budeme v tejto aliancii zodpovednými partnermi alebo len čiernymi pasažiermi.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite