Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kto uviazne v sieti?

.michal Novota .časopis .téma

Jednoducho zlatý stred. Vekovo, príjmovo, politicky aj rodinne. Ak chcete názornejší príklad, odmyslite si z bilbordov #siete toho pána s vyhrnutými rukávmi a máte ...

... esenciu voliča Siete – usilovný pekár, ustarostený lekár, rodina s deťmi.

Na prelome tisícročí sklamaný ľavičiar Fico odišiel zo Strany demokratickej ľavice a založil si Smer. Priestor naľavo od stredu bol plný politických dinosaurov zrelých na vyhynutie. Jeho strana voňala novotou a bola majákom nádeje nielen pre moderných ľavičiarov, ale najmä voličov v strede. Naberala mladšie ročníky z miest. Scenár sa zopakoval o 15 rokov neskôr. Sklamaný pravičiar Procházka vystaval svoju voličskú koalíciu v prezidentských voľbách na hroboch politických dinosaurov pravice. Osobitne na Pavlovi Hrušovskom a Jánovi Čarnogurskom z KDH.

Povrchný pohľad na výsledky prvého kola naznačuje, že Procházka skóroval v baštách KDH – na katolíckej Orave a Spiši. Prieskum Inštitútu pre verejné otázky a agentúry Focus z roku 2014 ukazuje, že zalovil viac vo vodách voličov strany Smer a OĽaNO, ale ujedol aj najviac z koláča tých, ktorí sa v marci 2012 do volebných miestností ani neunúvali. Teda sklamaných, nahnevaných a trestajúcich. Paradoxne viac voličov KDH hodilo hlas Andrejovi Kiskovi ako Procházkovi. Zrada sa tak ľahko neodpúšťa.

Presuňme sa dva roky dopredu. Procházka svoj politický výtlak z prvého kola prelial do strany Sieť. Niektorí analytici by Procházkov projekt radi videli v pozícii reformného lídra SDKÚ-DS. Ten bol v žičlivých časoch schopný pri parlamentných voľbách nabrať vždy viac hlasov, ako mu predpovedali agentúry. Niekedy aj o 6 až 8 percent.

Je azda dnešný volič Siete v tom bájnom pravom strede, ktorý si v lepších časoch vykolíkovala SDKÚ-DS?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite