Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pomáhať a chrániť pred teroristami

.marína Gálisová .časopis .fototéma

V decembri vyhlásil pápež František Svätý rok milosrdenstva. Platí globálne, ale priťahuje ľudí hlavne do Ríma. Už počas januára navštívilo Vatikán vyše milióna pútnikov.

A tých chráni talianska polícia.

Rok bol vyhlásený tak trochu neočakávane, pretože mu na rozdiel od doterajších podujatí nepredchádzala dlhodobá príprava. Prvý raz sa o Mimoriadnom jubileu pápež zmienil v marci 2015, potom ho vyhlásil v apríli v pápežskej bule Misericordiae Vultus (Tvár milosrdenstva). Aj oficiálne logo roku milosrdenstva zobrazuje tvár milosrdenstva – vidíme na ňom postavu Ježiša Krista, ktorý ako dobrý pastier nesie na svojich pleciach nie stratenú ovcu, ale strateného a nájdeného hriešnika, ktorý oľutoval.

Hĺbku Kristovho milosrdenstva zvýrazňuje zvláštna črta zobrazenia: jeho oči sa spájajú s očami človeka. Zdalo by sa, že nič nemôže byť v príkrejšom rozpore s Kristovým milosrdným pohľadom, ktorý hlava Katolíckej cirkvi nástojčivo predkladá celému svetu, než vojenská technika a osobitne zbrane. A zbrane sú to posledné, na čo by pútnik pri návšteve svätého mesta myslel, keď slávi rok milosrdenstva. Žiaľ, realita nepustí. Počas otvorenia svätého roka milosrdenstva bola nad Rímom vyhlásená bezletová zóna a na ochranu pútnikov, ktorí prišli, aby boli svedkami otvorenia svätej brány, bolo pridelených približne 5-tisíc členov talianskej štátnej polície, karabinierov a vojakov.

stará tradícia a súčasný problém

Koncept rokov milosrdenstva je starý. Vychádza ešte zo Starého zákona, kde sa tzv.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite