Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Niektorí sa boja, ja nie

.róbert Csere .časopis .téma

Rozhovor so starostom maďarskej pohraničnej dediny Rajka Lajosom Bazsóm o spolužití Maďarov a stoviek Slovákov, ktorí sa sem v posledných rokoch prisťahovali.

Rozhovor so starostom maďarskej pohraničnej dediny Rajka Lajosom Bazsóm o spolužití Maďarov a stoviek Slovákov, ktorí sa sem v posledných rokoch prisťahovali.


.koľko Slovákov žije v Rajke?
Myslím, že vyše tri stovky, tristodvadsať. Asi toľko.

.aký je počet pôvodných obyvateľov?
Dvetisícsedemsto.

.kedy prišiel prvý slovenský prisťahovalec?
Neviem. Pred pár rokmi.

.a kedy nastal ten boom?
Pred dvoma rokmi.

.ako brali domáci tých prvých?
No, poviem vám to úprimne. O tom ako brali tých prvých, nemám ani poňatia. Pravda je taká, že v tých časoch bolo zopár neobývaných nehnuteľností v obci, starí zomreli a mladí v nich pre zmenu nechceli bývať. Potom sa tieto nehnuteľnosti začali predávať, a takto, pekne  nenápadne, sa ich začalo vykupovať čoraz viac. Potom nasledovali pozemky. A teraz je už po nich taký dopyt, že prišli realitné kancelárie, už sú tu štyri.

.sú s tým pre vás spojené nejaké problémy?
No, problémy. Čím viac ľudí príde, tým sú vyššie ceny. A niektorí domáci mladí by tiež radi stavali, kupovali pozemky. Tento rok bude vytvorených päťdesiatdva nových stavebných pozemkov, kde sú podľa mojich znalostí piati domáci záujemcovia a tristo cudzincov.

.medzi nimi aj Rakúšania, nie?
Nie.

.všetci sú Slováci?
Všetci.

.veľkú časť dnešného obyvateľstva Rajky tvoria vysídlenci z Hamuliakova, kto tu žil predtým?
V oných časoch po vojne mala Rajka o čosi viac obyvateľov ako dnes. A 80 percent z nich boli samí Nemci. Ten zvyšok tvorili Maďari, boli tu aj Židia. Židia odišli a už sa nevrátili a 90 percent Nemcov bolo zas vysťahovaných do Nemecka. Celé ulice sa tak vyprázdnili, sčasti prišli Maďari z Felvidéku.


.aký je dnes vzťah medzi domácimi Maďarmi a prisťahovalcami zo Slovenska?
Treba sa spýtať tých, čo žijú vedľa seba, aby sa dal o tom vytvoriť verný obraz.

.pýtali sme sa...
Ja nemám takého suseda, ale iní majú.

.ako to vidíte zo svojho úradu?
Sú tu isté problémy. Napríklad ten, kto sa sem prisťahuje z paneláka na sídlisku, je zvyknutý na úplne iné vzťahy medzi ľuďmi. Tam sa nemusel kosiť trávnik pred domom, pravda? Potom načo zdraviť suseda, na sídlisku neviete, kto je kto, ľudia sa tam nezdravia. Ale na dedine sa nemá jazdiť tak rýchlo ako v Bratislave. Sú aj takí domáci, ktorí hovoria, že tu bude znova Trianon. Boja sa toho, že tu bude ďalšia strata územia v neprospech Maďarov. Aj takto rozmýšľajú podaktorí, najmä starší. V konečnom dôsledku, žijeme v demokracii, každý môže rozmýšľať tak, ako len chce. Je sloboda, nie?

.koľko Nemcov žije v dedine?
Nemcov? Asi dvesto.

.aj títo Nemci sú prisťahovalcami?
Nie, oni sú tu zo starých čias. Majú maďarské občianstvo, ale nemeckú národnosť. V Rajke sú dve samosprávy. Jedna je maďarská a jedna nemecká menšinová. Aj škôlku a školu máme dvojjazyčnú, čiže nemeckú a maďarskú.

.je to tak, že Slováci sa začali učiť po maďarsky a Maďari zas po slovensky?
Keby som sa prisťahoval niekam k vám a rozmýšľal by som sedliackym rozumom, tak potom by som sa musel naučiť po slovensky. Keďže by ma tam nikto nevolal, a predsa by som sa tam odsťahoval, domáci by si mysleli, že som si to tam zvolil za svoju vlasť. Navyše aj slušnosť káže, aby som sa ten jazyk naučil.

.z hľadiska obce je viac pozitív či negatív?
Po pár rokoch sa to nedá zhodnotiť. Ale podľa mňa bude viac pozitív. Prisťahuje sa sem vyše sto rodín, ak nie viac, a vtedy už bude toľko detí, že sa bude dať vyučovať aj po slovensky.

.zapájajú sa Slováci do života dediny?
Veľmi nie.

.teda počínajúc futbalom až po čokoľvek...
Iste. Niektorí z nich hrajú futbal, niektorí chodia do kostola, iní zas navštevujú rôzne podujatia, niektoré deti tu chodia do škôlky, iní zas kupujú autá s maďarskou poznávacou značkou.

.je v ľuďoch strach, že sa Rajka stane predmestím Bratislavy?
V niektorých áno.

.a vo vás?
Vo mne nie je.

.a prečo sa toho nebojíte?
Ja? Prečo, mal by som sa báť?

.ide o identitu...
Identita?

.žijeme v zmätenej dobe...
Dôležité je vedieť zostať človekom. Ale ináč to dokáže málokto. Veľa ľudí teraz žije len pre peniaze, verí tomu, že sú všetkým, pritom je to veľký omyl. Bol by som zvedavý, či by bol v Rajke taký príťažlivý byt či pozemok, keby sme tu robili takú politiku, akú robíte vy tam u vás. Tu je zato iná situácia, nepoškodzujú sa vaše autá, nie sú nápisy, že kam by mali Slováci ísť.  Takéto nápisy sú na zopár iných miestach, ale nie v Rajke.

.napríklad v susednej dedine Bezenye.
O tom hovorím.

.viem, že v Bezenye, kde žijú maďarskí Chorváti, boli popísané slovenské autá...
U nás nie. Aj keby sem prišli Nemci alebo černosi, ani vtedy nie. Ale v Bezenye žijú Chorváti v uzavretej komunite.

.môže byť dôvodom pokoja v Rajke aj to, že mnohí pochádzajú z Hamuliakova, a už predtým žili spolu so Slovákmi?
Nie. Keď má niekto taký pôvod, tak sa tohto všetkého bojí. Ale mladí nemajú tie spomienky. Nechcem politizovať, len hovorím, že aj u nás alebo aj u vás môže byť iná vláda. Možno raz príde recesia. Teraz je u vás viac peňazí. A peniaze sú moc. Ale možno o desať-dvadsať rokov tu bude viac peňazí.

.separujú sa Slováci a Maďari? Napríklad na slovenskú a maďarskú krčmu?
Nie, nič také sa nedeje.

.vy ste boli vojak z povolania na hraniciach. Časť svojho života ste prežili ako niekto, kto oddeľoval tieto dva národy, tieto dva štáty, a teraz je zrazu všetko inak.
Ani to nie je pravda. Na slovenskej strane som mal veľa veľmi dobrých priateľov. Niektorí z nich dnes bývajú tu v Rajke, iní v Rusovciach. Na hraniciach boli tie hranice menej cítiť ako inde.

.a teraz Schengen...
Schengen znamená pre človeka z Rajky toľko, že keď chce ísť do čunovskej krčmy, nemusí ísť okľukou. To je všetko. Miestnym ľuďom to neprinieslo veľké zmeny.

.čo znamená pre domácich fakt, že sa zvyšujú ceny nehnuteľností?
Tie prázdne nehnuteľnosti nechcel nikto z domácich. Keby neprišli slovenskí kupci, tak naši by na ne nemali peniaze. Naskytla sa takáto príležitosť a z predajcov sa stali milionári. Aj môj dom by som teraz vedel predať o dvadsať miliónov forintov lepšie než predtým.

.koľkí z tých Maďarov, ktorí predali v posledných rokoch svoj dom, odišli z Rajky?
Zopár desiatok. Keď to takto bude pokračovať ďalej, tak určite jedna  tretina dedinčanov sa vymení. A tí, ktorí sem prídu, možno urobia pre toto miesto viac ako tí, čo odídu.

.keby som teraz išiel na ulicu a opýtal by som sa domácich, že ako pociťujú tieto zmeny, čo by odpovedali?
Každý by povedal niečo iné. Spýtajte sa napríklad pumpára, ten sa bude tešiť, takáto premávka ešte v Rajke nikdy nebola. Spýtajte sa majiteľov obchodov. Alebo tých, čo predali svoje domy. Vo svojom živote ešte nikdy neurobili taký obchod.

.sú aj nejakí nespokojní?
Aj takí sú, to však neznamená, že tí, ktorí sú dnes nespokojní, nebudú zajtra tí najspokojnejší.

.ale existuje takáto skupina?
Skupina neexistuje, iba jednotlivci.

.cítiť v dedine slovensko-maďarský problém Slovenského domu v Mlynkoch?
V dedine deviati z desiatich o tom ani len nepočuli.

.a čo Hedviga Malinová?
Nepočul som o tom, že by to tu niekto nejako riešil. Presnejšie, v každej obci žijú rôznorodí ľudia, ale zato Rajka nie je také miesto, kde len tak jednoducho zožerú a uveria všetkému, čo je v televízii a v novinách.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite