Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ľudia v pozadí

.eva Čobejová .jozef Majchrák .časopis .téma

Kto sú ľudia, ktorí robia jednotlivým kandidátom kampaň? Mnohé mená sú už známe a prešli médiami, o niektorých bola reč iba v zákulisí politických kampaní.

Tím Andreja Kisku vedie bývalý vplyvný ekonomický komentátor, ktorý pôsobil v Trende, v SME a v manažmente projektu Piano Media, Rado Baťo. Ďalej je v tíme Tomáš Lehotský a priamo v štábe sú aj dvaja ľudia z reklamnej agentúry Komplot, ktorá Kiskovu kampaň robí, a to Adam Znášik a Peter Hajdin. Konzultantom tímu je Sergej Michalič, bývalý novinár Rádia Slobodná Európa, ktorý deväť rokov pracoval pre SDKÚ a aj ako poradca Mikuláša Dzurindu.
V tíme Radoslava Procházku sú okrem novinárky Marie Stracenskej, ktorá pôsobila v STV, TA3 a TV Markíza, aj ľudia, ktorí predtým pracovali pre hnutie Obyčajní ľudia. Šéf Procházkovho volebného štábu Martin Dubéci bol poradcom podpredsedníčky parlamentu Eriky Jurinovej. Bývalý novinár Matúš Kollár bol predtým zodpovedný v OľaNO za komunikáciu s médiami.
Šéfom volebného tímu Milana Kňažka je Martin Lengyel, bývalý novinár, ktorý pôsobil v Slovenskom rozhlase a v Rádiu Twist. Je zakladateľom TA 3 a Jemných melódií, bol aj hovorcom predsedu vlády Mikuláša Dzurindu a pri začiatkoch časopisu .týždeň pôsobil ako riaditeľ vydavateľstva W PRESS. Angažoval sa aj vo volebnom tíme bývalého ukrajinského prezidenta Viktora Juščenka. Vo volebnom štábe Milana Kňažka je aj jeden z bývalých „Dzurindových bicyklistov" Martin Urmanič, ktorý bol v 90. rokoch predsedom mládežníckej organizácie vtedajšej Demokratickej únie. Pre Kňažka pracuje aj bývalý poslanec parlamentu za SDKÚ Peter Markovič. Ten bol v minulosti tiež šéfom mládežníckej organizácie SDKÚ Nová generácia a v rámci strany mal blízko k Ivete Radičovej. S Kňažkovým volebným štábom spolupracuje aj režisér Juraj Johanides.
Volebnú kampaň Pavla Hrušovského má na starosti bývalá novinárka Mária Hlucháňová, ktorá pôsobila v Slovenskom rozhlase, v SME a v Rádiu Slobodná Európa. Kandidovala do parlamentu za KDH a od roku 2004 bola poradkyňou Pavla Hrušovského, ktorý bol v tom čase šéfom parlamentu. Priamo v jej štábe je aj Roman Hertus z reklamnej agentúry Hocus Pocus. Vo volebnom tíme sú ďalej Martin Krajčovič a Matej Kováč, ktorí pracujú s médiami. Konzultantom je Rudolf Chmel, bývalý vicepremiér pre ľudské práva a člen Mostu-Híd. Ďalším konzultantom je Peter Papánek. Ten bol najprv hovorcom Odborového zväzu Kovo, neskôr hovorcom ministerky financií Brigity Schmögnerovej, potom hovorcom ministra Ivana Mikloša, a teraz je spolumajiteľom lobistickej firmy Neuropa. S tímom spolupracuje Béla Bugár, Pavol Abrhan a Ján Figeľ.
Do prezidentských kampaní na podporu kandidátov sa zapojili aj niektorí umelci. Po boku Andreja Kisku vystupuje Lucia Lužinská s Borisom Čellárom, mítingy moderuje Elena Vacvalová. V marci by na Kiskových mítingoch mal vystupovať Peter Cmorík. Na akciách Milana Kňažka vystupuje Laco Lučenič. Radoslava Procházku sprevádzajú speváčka Zdenka Predná aj spevák a moderátor Peter Novák alias Šarkan.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite