Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Obete frustrácie

.peter Schutz .časopis

Zrútenie českej pravice vyzerá na kópiu slovenskej predlohy: Pád vlády na bizarnej a zbytočnej kauze, útek vpred do prehratých predčasných volieb, atomizácia, renomé korupčného a klientelistického bratstva, zúfalé hľadanie lídra (ODS). Napriek mnohým podobnostiam sú zaujímavejšie či poučnejšie rozdiely.

Spojenie ODS-TOP 09 ukázalo neporovnateľne silnejšiu vôľu na prežitie, než štyri strany Radičovej koalície.  V čoraz neprajnejšom prostredí udržali  moc takmer o celé dva roky dlhšie (vládnutie v demisii sa nepočíta). Aj navzdory šnúre  škandálov, ktoré postupne  viedli k trinástim (!!) výmenám ministrov, piatim odvolávaniam premiéra,  strate sedemnástich poslancov. Skutočnosť, že ODS a TOP 09  sa toľkokrát vysomárili aj  z najbezútešnejšie vyzerajúcich  koaličných kríz, je povšimnutiahodná zvlášť  zo Slovenska preto,   lebo  najmä Nečas s Kalouskom sa ľudsky neznášali rovnako ako naši lídri.  Na rozdiel od nich, ktorí  si zrušili vládu pri druhej, vhodnejšej príležitosti, čo sa naskytla (po prokurátorovi),  Česi   v záujme spoločného projektu „vysedeli“ a potlačili všetky vzájomné antipatie.  To nie je oslava  vládnutia iba pre vládnutie hlava-nehlava cez škandály a kauzy, len pripomienka, že keby slovenská pravica politizovala  s rovnakou  hierarchiou priorít, nevynútene  by sa nikdy nebola rozišla.  
Nečas seba a svoju vládu zlikvidoval tým, že  ruky štátnych zástupcov a polície rozviazal  tak dôkladne, že  dosiahli až na jeho úrad vlády. Naopak, na prípadnú emancipáciu prokuratúry, polície a súdov slovenské pozadia  zvedavé neboli, takže  Radičovej sa zbavili   hneď po zvolení Čentéša.  Pritom, samozrejme, platí, že na rozdiel od eurovalu sa zneužitie vojenského spravodajstva premiérovou milenkou, ktorá z pozície najvyššej vládnej úradníčky dala špehovať jeho manželku, politicky prežiť nedalo.
Hľadanie nového lídra v ODS a nielen s tým spojené vzývanie Klausa, aby sa stal „Zemanom pravice“, navodilo v Prahe až  atmosféru hlbokej personálnej krízy, akú poznáme z domova.  V Česku však ide o skreslenie.  Veď predsa TOP 09 so Schwarzenbergom a Kalouskom je „vodcovsky“ vybavená celkom slušne, problém má len ODS.    Ak odhliadneme od Zemana,  tak čo sa týka lídrov je česká ľavica ako celok na tom horšie ako pravica
ODS a TOP 09  odsudzuje na  – veľmi pravdepodobnú – volebnú porážku    nie deficit lídrov, ale silno  prevažujúce  rozčarovanie z ich trojročného vládnutia.   Je to nespravodlivé, pretože Nečasova vláda nebola o nič horšia než  predchodkyne, ba práve  naopak.   Kto neverí, nech sa napríklad pozrie, kam sa k augustu 2013, teda za tri roky, dostali český a slovenský štátny dlh z rovnakej úrovne v lete 2010, keď Nečas s Radičovou vedno začínali.  Okrem toho zvládli veľké agendy ako cirkevné reštitúcie, občiansky zákonník, čiastočne reformu zdravotníctva. Pritom predmet najväčšej  kritiky – jeden a pol roka recesie (ako daň zo šetrenia) – sa práve prelamuje do rastovej krivky.  Českú pravicu potopilo to, že čoraz väčšia časť politicky zúčastnenej verejnosti  je – z rôznych príčin – frustrovaná  z ponovembrového vývoja a vníma seba samu ako porazených  (obeť) ? spoločenskej transformácie.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite