Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

EÚ je spolok bláznov

.časopis .téma

Rozhovor s gréckym básnikom a novinárom Jorgosom Douatsisom o spoločnosti strachu a zatrpknutosti.

.vaše básne sa čítali na mítingoch menšej ľavicovej strany Dimar, ktorá teraz bude vo vláde. Prečo ich podporujete?
Je to prvá strana, ktorá hovorila, že chceme ostať v eurozóne, no musíme opäť otvoriť diskusie s veriteľmi Grécka o dohodách. Ako prví priznali, že mnohé zásadné reformy ohľadne fungovania štátu sa mali urobiť už pred dvadsiatimi rokmi. Korupcia a klientelizmus nás otrávili ako jed. Okrem toho, líder strany Fokis Kouvelis hovorí slušne, potichu a vážne. Robí to, čo hovorí, preto má rešpekt. Tí, čo uvažujeme, sme pochopili, že z Grécka sa stáva laboratórne zviera, že sme objektom pokusu, ako možno ovládnuť národ strachom a hrozbami.

.o tom, čo sa deje, Gréci vedeli už dávno, no tolerovali svojich politikov?
Až na pár dobre informovaných jednotlivcov to nevedeli. Žiadna politická strana to nepovedala, iba z univerzít roky kričali: nevyhadzujte takto peniaze, lebo to všetci tvrdo zaplatíme! Prišli sme do bodu, keď spoločnosť zažila silný šok. A ľudia reagujú panikou. Zľakli sa, obeh peňazí sa zastavil. To je reťaz, na konci ktorej polovicu obchodov v centre mesta zavreli. V celom Grécku zavreli 450-tisíc obchodov. V krátkom čase stúpla nezamestnanosť z 8 na 26 percent.

.ovládol Grécko strach?
Presne tak. Existujú časti Atén, kde ľudia zo strachu nevychádzajú von. Prvýkrát vidíme na verejnosti fašistov a narkomanov, ktorí si pichajú drogy. Je to spoločnosť strachu a zatrpknutosti. A odrazu prišiel Tsipras so sľubom, že ak vyhrá, prijme do verejnej správy 100-tisíc ľudí. Utópia, no tí, čo predtým volili socialistov z Pasok, prešli k nemu. Ľudia sa pýtajú: čo sa stane, ak prejdeme k Syrize a vrátime sa k drachme, veď horšie už nebude? Ľudia sa boja mať peniaze v bankách a boja sa mať ich aj doma. Aj v nemocniciach sa boja.

.čoho?
Že ich odtiaľ vyhodia.

.aký program má Syriza?
Nijaký. Ľudia z jej vnútra mi hovoria, že ho vytvárali až teraz pred voľbami. Tsipras vždy vrešťal, mal dve-tri percentá, no nikto neveril, že dosiahne taký úspech. Ani on sám.

.ako táto situácia doľahla na vás osobne?
Míňajú sa mi úspory, no dom, ktorý mám, nemôžem prenajať ani predať. Neviem, či zajtra dostanem ako bývalý novinár dôchodok, ktorý poberám.

.čo by podľa vás znamenal bankrot krajiny?
Verím, že nebude. No ak sa tak stane, očakávam devalváciu novej drachmy o 70 percent. Ekonomicky sa toho až tak nebojím. Desí ma skôr to, čo nastane potom. Polovica Grékov zabije tých zvyšných, aby sa najedli. Nádeje sa však nevzdávame. Okrem toho, požiar sa môže preniesť na celú Európu. Máme také príslovie: keď dom suseda horí, z tvojho sa dymí.

.čo si myslíte o EÚ?
Je to spolok bláznov. Je bláznivé mať jednu menu so 17 vládami od ľavých po pravé, so 17 rôzne výkonnými ekonomikami a so 17 národnými bankami. Jedna mena môže fungovať iba vtedy, ak ide o jeden štát.

.iné štáty sa skladajú na grécke dlhy. Cítite ako Grék pocity hanby či viny?
Nie, ctíme všetkých Európanov ako svojich bratov. Je to hanba Európy, že sme tam, kde sme. Dali chorej krajine chybný liek. Okrem toho, neplatíte nám, Grékom, ale tým, ktorí kontrolujú bankový kapitál.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite