Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Atény sú moje mesto

.časopis .téma

Rozhovor s gréčtinárom Marekom Drimajom o mentalite Grékov a o postupnom úpadku krajiny.

.odkiaľ pramení tvoj záujem o Grécko a gréčtinu?
Najprv som začal študovať latinčinu na katedre klasických jazykov Trnavskej univerzity, kde sme mali ako druhý predmet starú gréčtinu. Neskôr som sa v Bratislave zoznámil s Grékmi, začal som počúvať grécku muziku, išiel som tam na dovolenku. Povedal som si, prečo sa nenaučiť aj novú gréčtinu. Na Slovensku sa nedala učiť, tak som začal sám. Potom som si dal prihlášku do Grécka, medzitým som bol v Aténach a povedal som si, že tam chcem žiť.

.dôvod?
Lebo sa mi tam páči. Je to moje mesto. Dostal som v roku 2006 od gréckeho ministerstva školstva pobyt na osem mesiacov. Ďalší rok v septembri som sa presťahoval do Atén, prenajal som si byt, zaplatil som 600 eur za školu a začal som sa tri hodiny denne učiť jazyk. Spoznával som pritom ľudí. Potom som získal 15-mesačné medzinárodné štipendium, robil som pre Revue svetovej literatúry číslo, venované súčasnej gréckej próze a poézii. Som jeden z mála na Slovensku, kto sa systematicky venuje novej gréčtine. Ešte je tu profesorka Jana Grusková a ortodoxní kňazi v Prešove. Na Slovensku sa nová gréčtina nedá študovať, iba v Brne a v Prahe.

.čím si ťa získali Atény?
Mám rád teplo a more. Som podobne výbušný ako oni, rád sa smejem. Gréci mi povahou vyhovujú viac ako uzavretí Slováci.

.začal si tam žiť ešte pred krízou. Aké to bolo?
Aj keď som bol medzi piatimi miliónmi ľudí, trpel som osamelosťou. Trvá veľmi dlho, kým niekoho Gréci prijmú do rodiny. Zlepšilo sa to, keď som si po roku začal popri štúdiu privyrábať ako kuchár a čašník. Býval som pod Akropolou, chodil som medzi spisovateľov. Keď som sa vracal na Slovensko, mal som pocit, že idem na dovolenku.

.kedy aj na teba doľahla grécka kríza?
Keď mi skončilo štipendium. A keď mi za osem hodín práce chcel majiteľ baru znížiť plat zo 40 na 25 eur, povedal som dosť. S dvoma vysokými školami mám robiť čašníka? Vrátil som sa na Slovensko, v Trnave ma zobrali na doktorát antickej filozofie. V Bratislave aj v Trnave som na univerzite začal učiť novogréčtinu a opäť som sa venoval starej gréčtine a antickej filozofii.

.žil si v Grécku štyri roky. Ako sa za tú dobu zmenilo?
Pred šiestimi rokmi sa o kríze iba začínalo hovoriť. Atény boli vtedy úplne bezpečné, aj v noci, všetko fungovalo. Padla Karamanlisova vláda, konzervatívcov vystriedali socialisti. A Papandreu stále opakoval: peniaze sú. No potom odrazu povedal, že Grécko musí požiadať o pomoc. Platy sa znižovali najskôr v súkromnej, potom aj vo verejnej sfére. Zažil som tu veľké nepokoje, keď policajti pred tromi rokmí zabili jedného chlapca. Vtedy davy vypálili polovicu Atén, nad mestom lietali vojenské vrtuľníky a stíhačky.

.čo to v tebe vyvoláva, keď sa aj na Slovensku opakuje klišé o tučných a lenivých Grékoch?
Veľmi sa rozčuľujem, pretože väčšina Grékov, ktorých poznám, pracuje tvrdšie ako my. Áno, aj tam sú zbohatlíci, čo si nakradli, najmä na ostrovoch. Aj ja som zažil, že Grék ako majiteľ hotela leží a počíta si peniaze, zatiaľ čo Pakistanec na neho robí. Snom každého Gréka bolo dostať sa do verejnej správy. Začínal na tisícke a stále mu zvyšovali plat, dostával všemožné príplatky, garanciu platu do penzie a potom slušný dôchodok. To dnes padlo.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite