Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ponúknem zásadnú zmenu

.eva Čobejová .michal Magušin .časopis .téma

Richard Rybníček, primátor Trenčína, predpovedá, že čoskoro tu máme predčasné voľby. A on sa v nich bude uchádzať o mandát pre zmenu krajiny.

Ako kresťanský demokrat, ale nie spolu s KDH.

Ako vnímate výsledok volieb?

Vznikol pat, lebo ľudia boli zmätení, prestali veriť stranám a nevideli nikoho, kto by im ponúkal reálne riešenie, kam sa má krajina ďalej posunúť. Množstvo strán ako SaS, OĽaNO, dokonca aj Kotlebu išli ľudia voliť len preto, lebo si mysleli, že sa nedostanú do parlamentu. Môže za to úplne nezmyselný zákaz zverejňovať preferencie dva týždne pred voľbami, a na to doplatilo KDH. Tí ostatní vďaka tomu vyleteli hore a dnes si myslia, akí sú úžasní. Ale bolo to len zúfalstvo voličov, ktorí boli totálne zmätení. Aj 48-hodinové moratórium pred voľbami je absolútny nezmysel. Čo nám to vlastne zakazujú? Veď to má prvky totalitného systému. Aké moratórium? Kto má oddychovať 48 hodín pred voľbami? Prečo nám dva týždne pred voľbami zakazujú dostávať informácie o aktuálnych náladach obyvateľov? Čo si tým kto dokazuje?

Naozaj si myslíte, že toto bol kľúčový bod volieb? Nezverejňovanie prieskumov?

Som o tom presvedčený. Tvrdím, že nerozhodnutí ľudia stratili na dva týždne maják, ktorý im pomáhal orientovať sa. Množstvo voličov bolo zmätených a volilo tak preto, aby sa napríklad SaS či OĽaNO dostali do parlamentu, lebo v posledných oficiálnych prieskumoch boli na hrane zvoliteľnosti.

Takže keby prieskumy boli, SaS a OĽaNO by mali menej a KDH by bolo v parlamente?

Je to veľmi pravdepodobné. A nastala by aj istá mobilizácia voličov, keby videli, že posledné týždne stúpa v prieskumoch Kotleba. No to videl málokto, lebo v posledných zverejnených prieskumoch mal len 3,5 percenta. Volič nevedel, koho má voliť a ten zmätok voliča vyústil do patu.

Veľa voličov išlo voliť konkrétnych ľudí, nie strany. Je to signál pre zmenu volebného systému?

Jednoznačne. Kombinácia pomerného a väčšinového systému by dala voličom šancu voliť tak ako v prezidentských či komunálnych voľbách, mohli by krúžkovať ľudí, ktorých chcú, a nie iba tých, ktorých im strana ponúkne. Som presvedčený, že volebný systém treba zmeniť takto. Keby ste tu v Trenčíne, no aj vo veľkej väčšine miest a obcí hľadali centrálu Smeru alebo nejakej ďalšej politickej strany, tak tam možno nájdete jedného človeka, ale nenájdete tam poslanca a nikdy za vami žiadny poslanec nepríde: Dobrý deň, nepotrebuje niečo naše mesto? Politické strany na lokálnej úrovni dnes prakticky neexistujú. Keď niekto povie, že má 6 000 členov, tak sú to možno ľudia, ktorí platia členské príspevky, ale reálne sú regionálne štruktúry strany nefunkčné.

Takže je jedno, či má strana vybudovanú regionálnu štruktúru, alebo či funguje ako Matovičovo zoskupenie či strana Borisa Kollára?

Je to jedno, lebo celá politická strana je postavená na mediálnom obraze lídra a pár ľudí, ktorí sa pohybujú a rozhodujú v Bratislave, a sú krytí nejakou značkou. A týchto pár ľudí potom zostaví kandidátku, keď sa pred voľbami prebehnú po Slovensku a vyberú si nejakých ľudí. No občan na lokálnej úrovni žiadnu politickú stranu necíti. Zakrúžkuje možno poslanca z regiónu na kandidátke, ale štyri roky ho potom neuvidí. Lebo ten človek už potom nezastupuje región, z ktorého pochádza, ale zastupuje politiku strany, ktorá sa určuje v centrále. A všetci sa pritom hrajú na klasickú funkčnú stranu, pričom ich regionálne štruktúry sú nefunkčné alebo málo funkčné. Preto si voliči na kandidátkach hľadali zaujímavých ľudí, a možno aj preto bolo také úspešné OĽaNO.

Ako vidíte perspektívu novej vlády? Na čele so Smerom či so SaS.

Mám na to jednoznačný názor: Má tu byť úradnícka vláda, ktorá nás má previesť predsedníctvom Európskej únie, strany sa majú dohodnúť na dvoch troch pravidlách, ktoré zmenia počas tohto obdobia, a na jednoznačnej zahraničnopolitickej línii. Treba zrušiť všetky nezmysly vo volebnom zákone a dať šancu viesť do poslednej chvíle volebnú kampaň aj zverejňovať prieskumy.

Ste aj za rýchlu zmenu volebného systému?

Nie som si istý, či bude ochota sa za ten krátky čas dohodnúť. Ale malo by sa to spoločensky vydiskutovať a ísť potom do zásadných zmien. Práve takáto kritická situácia je šancou na zásadné a systémové zmeny v krajine. V nefunkčnom systéme sa aj zle šetrí, aj zle riadi, aj zle volí. Nefunguje systém, je tu absolútna kríza straníckeho a politického systému na Slovensku. Veľmi ma sklamal výrok môjho kamaráta Daniela Lipšica, ktorý tvrdí, že predčasné voľby by boli nedemokratickým krokom. Výsledkom volieb predsa nie je to, že ľudia sú hlúpi, ale že totálne zlyhala politická elita a politické štruktúry.

Nebudú výsledky predčasných volieb ešte desivejšie?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite