Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dohoda s lekármi stroskotala, krízový štáb navrhuje vyhlásiť núdzový stav

.tasr .sita .zdravotníctvo

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) navrhne vláde zavedenie núdzového stavu od 1. decembra, pokiaľ lekári naplnia hrozbu hromadných výpovedí. Avizoval to po stredajšom rokovaní ústredného krízového štábu. Premiér Eduard Heger (OĽANO) verí, že to nebude potrebné.

Dohoda s lekármi stroskotala, krízový štáb navrhuje vyhlásiť núdzový stav FB

snaha vlády uzatvoriť s Lekárskym odborovým združením (LOZ) memorandum nateraz stroskotala. Po rokovaní Ústredného krízového štábu to povedal premiér Eduard Heger. Predstavitelia LOZ podľa neho v utorok večer prišli s ďalšími požiadavkami, ktoré chceli zapracovať do pracovných zmlúv. Podľa neho by to znamenalo dodatočné zvýšenie o 120 miliónov eur, čím by účet na platy zdravotníkov dosiahol 430 miliónov eur. 

Vláda ponúka stabilizačný príspevok, a to nielen pre lekárov, ale pre všetkých zdravotníckych pracovníkov. Príspevok pre lekárov má predstavovať 10.000 eur, tí s atestáciou by zároveň dostali 1000 eur za každý rok praxe, dokopy maximálne 30.000 eur. Pre ostatných zdravotníkov má byť príspevok 5000 eur. 

„V ťažkej dobe budeme potrebovať zaviesť stabilizačný príplatok pre všetkých zdravotníkov v nemocniciach, ktorí 1. decembra a naďalej budú poskytovať zdravotnú starostlivosť,“ povedal minister financií Igor Matovič (OĽANO). Ponuka na podpísanie dodatku k pracovnej zmluve je podľa jeho slov platná do konca novembra. 

„Stratil som ilúzie, že je to poctivé vyjednávanie s dobrým úmyslom,“ podotkol. Vzhľadom na hrozbu výpovedí lekárov musí podľa jeho slov štát prísť s nejakými krokmi a musí hovoriť aj o ostatných pracovníkoch v nemocniciach. Tvrdí, že napríklad o sanitároch, sestrách či fyzioterapeutoch a ďalších zdravotníckych povolaniach v nemocniciach s LOZ nehovorili. Avizoval ďalšie rokovanie s lekárskymi odborármi na štvrtok o 11.00 h.

k situácii v nemocniciach po odchode lekárov zasadal krajský krízový štáb

O poskytovaní zdravotnej starostlivosti na prvých päť decembrových dní, v prípade nedohodnutia sa Lekárskeho odborového združenia (LOZ) s vládou a odchodu lekárov, diskutovali zástupcovia poskytovateľov ústavnej zdravotnej starostlivosti v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) na stredajšom zasadnutí krajského krízového štábu v Banskej Bystrici.

Ako pre TASR po rokovaní uviedla riaditeľka Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici Miriam Lapuníková, u nich je aktuálne vo výpovednej lehote 128 lekárov najmä z chirurgických odborov a anestéziológie. V banskobystrickej detskej fakultnej nemocnici majú na stole do 50 výpovedí, vo zvolenskej 21 a v breznianskej nemocnici jednu výpoveď.

„Vnímame intenzívnu komunikáciu medzi zástupcami LOZ a štátom, veríme, že dôjde k ich dohode. Napriek tomu robíme potrebné kroky, aby sme v opačnom prípade boli schopní zabezpečiť zdravotnú starostlivosť v rozsahu daných možností,“ konštatovala Lapuníková. Podľa nej v takom prípade možno hovoriť len o akútnej neodkladnej zdravotnej starostlivosti, respektíve život zachraňujúcej  starostlivosti. V prípade odchodu lekárov nebudú schopní pre pacientov poskytovať plánovanú zdravotnú starostlivosť.

Návrhy, ktoré vzišli z rokovania krízového štábu, musia nemocničné zariadenia v kraji odkonzultovať so svojimi zriaďovateľmi, v prípade Rooseveltovej a detskej nemocnice je to ministerstvo zdravotníctva, ktoré musia odobriť postup, respektíve vydať pokyny.

„BBSK nie je zriaďovateľom žiadnej nemocnice, sme však pripravení byť súčinní a plniť všetky úlohy, ktoré nám z krízového štábu vyplynú,“ reagovala pre TASR vedúca oddelenia komunikácie Úradu BBSK Lenka Štepáneková.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite