Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

MZ ruší štandardný postup pre starostlivosť o osoby s transsexualizmom — čo to znamená podľa Juraja Petroviča

.tasr .juraj Petrovič .zdravotníctvo

Zmeny budú účinné od stredy 3. apríla.

MZ ruší štandardný postup pre starostlivosť o osoby s transsexualizmom — čo to znamená podľa Juraja Petroviča SITA/Branislav Bibel

ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR ruší Štandardný postup pre diagnostiku a komplexný manažment zdravotnej starostlivosti o dospelú osobu s transsexualizmom. Dôvody vyplývajú z praxe, a to v štádiu po vykonaní všetkých medicínskych intervencií, ktoré potvrdia diagnózu transsexualizmus a stotožnenie pacienta so želaným pohlavím. TASR o tom informoval tlačový odbor MZ SR.

Jedným z dôvodov zrušenia tohto štandardného postupu je podľa MZ skutočnosť, že hoci ide o špecificky vysoko odbornú záležitosť medicínskej úrovne, má aj etický a celospoločenský dosah. „V tejto súvislosti máme za to, že prijatie štandardu nebolo dostatočne spoločnosti komunikované a zdôvodnené, z čoho vyplývajú množiace sa problémy a podnety jeho implementácie,“ skonštatoval rezort. Ide podľa neho o existujúce nezrovnalosti v administratívno-technických postupoch, ktoré vedú k administratívnej zmene pohlavia na matrike podľa príslušných právnych noriem v gescii ministerstva vnútra.

MZ zdôraznilo, že tento štandardný postup sa nikdy nevzťahoval na detskú populáciu. Bol určený iba pre osoby staršie ako 18 rokov.

„Je potrebné zdôrazniť, že sa plne stotožňujeme s odborným obsahom tohto štandardného postupu, za ktorým stojí obrovský tím profesionálov s dlhoročnou praxou pri starostlivosti o dospelé osoby s transsexualizmom,“ uviedla ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD). Rezort doplnil, že to potvrdzuje aj stanovisko Európskej psychiatrickej asociácie, ktorá tento štandardný postup hodnotí ako vysoko odborný so zohľadnením najnovších súčasných poznatkov medicínskej praxe.

vysvetlenie Juraja Petroviča:

Ministerstvo zdravotníctva zrušilo postup, ktorý samo ministerstvo považuje za správny, vedecky presný a v zahraničí uznávaný. Urobilo tak pre... Prečo vlastne? 

Slovná hmla, ktorú ministerka Dolinková k zrušeniu postupu vypustila, má jediný zmysel — zastrieť skutočný dôvod zrušenia postupu. Tým je ustúpenie ultrakonzervatívnym transfóbom v koalícii, ktorí si zrušenie postupu vynútili čisto zo svojich zvrátených dôvodov, bez akéhokoľvek racionálneho argumentu. 

Ministerstvo zdravotníctva tak porušilo základnú úlohu, či priam poslanie každého zdravotníka  zmenšovať utrpenie. Naopak, pridalo sa k tým, ktorí kvôli vlastnému presvedčeniu nemajú problém ubližovať komukoľvek, kto nezapadá do ich videnia sveta. Ficova vláda tak pokračuje v deštrukcii dobrých vecí, ktoré sa na Slovensku podarili. Po spravodlivosti a kultúre prišla na rad starostlivosť o zraniteľných ľudí. Čo bude nasledovať?

 Ministerstvo zdravotníctva bude podľa vlastných slov iniciovať rokovania s rezortom vnútra. Budú hľadať medzirezortnú koordináciu tak, aby po absolvovaní medicínskej intervencie došlo aj k jeho správnemu legislatívnemu spracovaniu.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite