Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.týždeň vo filme: Tučná romantika, posadnutá mníška aj artový dokument

.martin Papšo .rado Macko .juraj Malíček .video

V novej epizóde .týždňa vo filme sa vám prihovárame z preďalekých dovolenkových destinácii. Rozprávame sa o pokračovaní tučnej romantickej komédie. Posvietime si na tajomnú mníšku, ktorá desí v tmavých kútoch nevetraných kláštorných budov. A tešíme sa, že v kinách pribúdajú aj umelecké dokumenty. Nové filmy v kinách tradične predstavujú Juraj Malíček a Martin Papšo.

VOLUME 1 (premiéry 7. septembra)

Mníška 2 (The Nun 2, réžia: Michael Chaves)

1956 – Francúzsko. Je zavraždený kňaz. Šíri sa zlo. Pokračovanie hororu sleduje sestru Irenu, ktorá sa znova stretáva s démonickou Mníškou. Je to súčasť vesmíru „Conjuring“ čiže V zajatí démonov (tam patria 3 diely v Zajatí démonov, 3 o posadnutej bábike Annabelle či Kliatba kvíliacej ženy).

Moja tučná grécka svadba 3 (My Big Fat Greek Wedding, réžia: Nia Vardalos)

Tretie pokračovanie romantickej komédie o strete odlišných kultúr – americkej a gréckej. Sú zdanlivo veľmi odlišné, ale niet takých rozdielov, ktoré by neprekonala skutočná láska! Hlavne ak rodina drží pohromade. V treťom diely sa presúvame do Grécka.

Na lodi Adamant (Sur l'Adamant, réžia: Nicolas Philibert)

Loď Adamant je denný stacionár. Unikátna bárka sa nachádza v srdci Paríža na rieke Seine a starajú sa v nej o osoby trpiace duševnými poruchami. Nicholas Philibert, jeden z najznámejších dokumentaristov súčasnosti, predstavuje prívetivú komunitu, netypickú najmä tým, že pacienti spoluvytvárajú svoju starostlivosť. Ľudia sú tu povzbudzovaní k výmene názorov, k účasti na umeleckých a kultúrnych aktivitách a niektorí sa dokonca schádzajú, aby viedli účtovníctvo združenia. Víťazný film z festivalu v Berlinale je príbehom každodenných radostí a strastí v komornej atmosfére kajuty lodi Adamant, boriaci predstavu o „šialenstve“.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.martin Papšo .rado Macko .juraj Malíček .video
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite