Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

India vypustila prvú sondu na skúmanie Slnka

.tasr .veda

Sonda bude päť rokov skúmať slnečnú atmosféru, magnetické búrky na Slnku a ich vplyv na okolie Zeme.

India vypustila prvú sondu na skúmanie Slnka wikipedia

india v sobotu vypustila svoju prvú sondu na skúmanie atmosféry Slnka Áditja-L1. Do vesmíru ju vyniesla nosná raketa PSLV-XL, ktorá odštartovala o 11.50 h miestneho času (08.20 h SELČ) z kozmodrómu na ostrove Šríharikóta v štáte Andrapradéš, informovala agentúra AFP.

Sonda bude päť rokov skúmať slnečnú atmosféru, magnetické búrky na Slnku a ich vplyv na okolie Zeme. Robiť to bude z Lagrangeovho bodu L1 vzdialeného 1,5 milióna kilometrov od Zeme. V tomto bode sa vyrovnávajú gravitačné a odstredivé sily Slnka a Zeme.

Sondu Áditja-L1 vyvinula indická vesmírna organizácia ISRO. Sedem prístrojov na palube sondy bude pozorovať fotosféru (najhlbšie vrstvy slnka), chromosféru (vrstva asi 400 - 2100 km nad fotosférou) a korónu (najteplejšia a najvrchnejšia vrstva slnečnej atmosféry).

Zameria sa najmä na výrony koronálnej hmoty, pri ktorých sa uvoľňuje obrovské množstvo plazmy pozostávajúcej hlavne z protónov a elektrónov. Tieto výbuchy sú také silné, že môžu doraziť až k Zemi a narušiť činnosť satelitov.

India spustila pomerne nízkorozpočtový vesmírny program, ktorý sa však od prvého vyslania sondy na obežnú dráhu Mesiaca v roku 2008 úspešne rozvíja. V roku 2014 sa stala prvou ázijskou krajinou, ktorá vyslala sondu na obežnú dráhu okolo Marsu. V auguste 2023 sa stala po Sovietskom zväze, Spojených štátoch a Číne štvrtou krajinou, ktorej sa podarilo pristáť na Mesiaci.

V spolupráci s Japonskom chce India do roku 2025 vyslať ďalšiu sondu na Mesiac a v priebehu nasledujúcich dvoch rokov plánuje orbitálnu misiu k Venuši.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite