Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Space Shuttle: Od peňazí k technike

.juraj Petrovič .veda .veda

Doteraz sme sa v príbehu Space Shuttle, amerického raketoplánu, sústredili viac na boj o financie. Teraz sa ale pozrieme, ako sa vyvíjal technický koncept. Pochopiteľne, významný vplyv naň mali práve peniaze, tie ale budú len na pozadí. Štyri firmy dostali od NASA zákazku na pôvodné štúdie Space Shuttle. Každá z nich zvolila iný prístup a každá nejakým spôsobom prispela k jeho konečnému tvaru a funkcii.

Space Shuttle: Od peňazí k technike SPACE FRONTIERS/GETTY IMAGES Koncept Space Shuttle s pomocnými motormi na skici, ktorú dalo vyrobiť NASA začiatkom 70. rokov.

pre konštrukciu Space Shuttle bolo kľúčových viacero vecí. Materiál, z ktorého mala byť vyrobená kostra prvého aj druhého stupňa v pôvodnej, plne znovu využiteľnej forme. Plášť, ktorý vydrží návrat do zemskej atmosféry. Dĺžka letu prvého stupňa a rýchlosť, pri ktorej dôjde k jeho oddeleniu. Miesto, kde vôbec bude umiestnené palivo.

Typ motorov, ktoré bude Space Shuttle mať. Spôsob návratu prvého stupňa späť na Zem. Všetky tieto a mnohé ďalšie otázky ovplyvnené dostupným množstvom peňazí mali zásadný význam a museli sa vyriešiť, než mohol prvý americký astronaut vôbec pomýšľať na to, že poletí do vesmíru na znovu využiteľnom stroji.

veľkosť

Koncepty, ktoré po rozhodnutí o realizácii programu Space Shuttle boli na stole, boli všetky drahšie, než si NASA mohla dovoliť. Keď teda zadala viacerým firmám podrobné štúdie nového raketoplánu, financie hrali zásadnú rolu pri rozhodnutiach o tom, ako bude budúci Space Shuttle vyzerať. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite