Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Po 50 rokoch poletia ľudia znovu k Mesiacu

.juraj Petrovič .veda

NASA a kanadská vesmírna agentúra CSA oznámili zloženie posádky misie Artemis II, prvého pilotovaného letu lode Orion okolo Mesiaca.

Po 50 rokoch poletia ľudia znovu k Mesiacu NASA Posádka Artemis II: astronauti NASA Christina Hammock Koch, Reid Wiseman (sediaci), Victor Glover a astronaut Kanadskej vesmírnej agentúry Jeremy Hansen

posádku povedie Reid Wiseman, ktorý absolvoval svoj prvý let do vesmíru ako letový inžinier na Medzinárodnej vesmírnej stanici ISS. Wiseman strávil vo vesmíre viac ako 165 dní, z toho takmer 13 hodín ako vedúci výstupu do otvoreného priestoru počas dvoch výstupov z ISS. Pred svojím pridelením do posádky Artemis II pôsobil Wiseman ako šéf úradu astronautov.

Pilotom misie bol menovaný Victor Glover. Misia bude druhým Gloverovým vesmírnym letom. Predtým slúžil ako pilot posádky NASA SpaceX Crew-1, ktorá pristála 2. mája 2021 po 168 dňoch vo vesmíre. Ako letový inžinier na palube vesmírnej stanice pre Expedíciu 64 prispel k vedeckým výskumom, technologickým demonštráciám a zúčastnil sa štyroch výstupov do vesmíru.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite