Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovenský zväz astronómov upozorňuje na zaujímavé úkazy na oblohe

.tasr .veda

Slovenský zväz astronómov upozornil ľudí na zaujímavé úkazy na oblohe, ktoré nastanú v najbližších dňoch.

Slovenský zväz astronómov upozorňuje na zaujímavé úkazy na oblohe PETR HORALEK Snímku s názvom Kométa a dva vozy (A Comet and Two Dippers) zhotovil Horálek 26. januára tohto roka vo Vysokých Tatrách, kam išiel s cieľom pozorovať kométu C/2022 E3 ZTF. Kométa sa v tom období nachádzala medzi súhvezdiami Malý voz a Veľký voz.

TASR o tom informoval Pavol Rapavý zo sekretariátu zväzu astronómov. 

„Večernú, pekne sfarbenú súmrakovú oblohu po západe Slnka skrášľujú dve najjasnejšie planéty Slnečnej sústavy. Nižšie k obzoru je jasná Venuša a vyššie, o niečo slabší, no aj tak výrazný Jupiter. Venuša sa pomaly uhlovo vzďaľuje od Slnka a postupne sa približuje k Jupiteru,“ priblížil Rapavý. V stredu (22.2.) sa k nim pridruží aj kosáčik Mesiaca, ktorý bude len dva dni po nove.

Najbližšie k sebe však ľudia uvidia Venušu a Jupiter 1. a 2. marca. „Konjunkcia týchto planét nastáva 2. marca ráno, no to sú ešte pod obzorom. Blízko pri sebe však budú tieto objekty len zdanlivo, v skutočnosti bude Venuša od nás vzdialená 204 miliónov kilometrov a Jupiter 864 miliónov kilometrov,“ povedal Rapavý. Ako poznamenal, pri Jupiteri bude možné vidieť v takmer jednej priamke, jeho štyri najjasnejšie mesiace.

Rapavý dodal, že takéto priblíženie dvoch najjasnejších planét nás najbližšie čaká, aj keď v o niečo väčšej vzdialenosti, až v polovici augusta 2025 na rannej oblohe.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite