Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Štefan Hríb: Krásny svet častíc, časť prvá

.štefan Hríb .veda .veda

Pred 17 rokmi sme .pod lampou skúsili diskutovať dve hodiny o takzvanej ťažkej fyzike. A hoci to bol trochu risk, napokon z toho bola ocenená diskusia roka. Lebo svet, ktorý pán Einstein začiatkom 20. storočia odkryl, je fascinujúci.

Štefan Hríb

toto vydanie .týždňa je prvé z pripravovanej série, v ktorej budeme približne raz za mesiac hovoriť o podivuhodnom fungovaní základných stavebných častíc vesmíru. Postupne preberieme kľúčové objavy svetových vedcov, ktorí po tisícročiach hľadania zrazu prelomovo posunuli naše poznanie toho, z čoho je viditeľný svet v skutočnosti tvorený a ako sa jeho elementárne súčiastky správajú. Krásne na tom je, že poznanie mikrosveta nie je uzatvorené, naopak, otvára nové a nové otázky, na ktoré nachádzame veľmi prekvapujúce odpovede. 

Ešte v 80-tych rokoch minulého storočia nás na strednej škole učili, že atóm je zložený z jadra tvoreného ohraničenými protónmi a neutrónmi, okolo ktorých obiehajú ohraničené elektróny. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite