Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako heknúť imunitný systém

.norbert Žilka .veda .veda

Každé stretnutie s baktériou či vírusom prináša riziká. Na pohľad banálna infekcia môže spôsobiť autoimunitné ochorenie. Niekedy s chronickým celoživotným priebehom, inokedy s fatálnym koncom. O všetkom rozhoduje imunitná odpoveď, náš genetický kód a zhoda okolností.

Ako heknúť imunitný systém DARRIAN TRAYNOR/GETTY IMAGES 8. november 2020 Melbourne, Austrália: Laboratórium na výrobu vakcíny proti covidu-19. Po očkovaní proti covidu sa síce zaznamenali aj rôzne autoimunitné ochorenia, ale vždy je takéto riziko menšie, ako nechať covidu voľný priebeh.

v každej sekunde života sa stretneme s mikroorganizmami. Niektoré sú súčasťou nás, tvoria niekoľko kíl našej hmotnosti. Iné prichádzajú z okolitého prostredia, majú rôzne zameranie a v niektorých prípadoch môžu pre nás predstavovať veľkú hrozbu. Cieľom patogénov nie je zabíjať, skôr využiť pohostinné podmienky ľudského tela.

nenápadné nebezpečenstvo

Medzi imunitným systémom a patogénmi sa odohráva večný súboj. S nevôľou musím konštatovať, že sú vždy o krok pred nami. V opačnom prípade by sme ich poľahky zlikvidovali. Obe strany používajú podobné stratégie, mutácie sú hybnou silou ich rýchlej premeny, ktorá umožňuje neustálu premenu patogénov na jednej strane a pohotovú reakciu na zmenu stratégie na strane druhej.

V prípade baktérií si vždy dokážeme pomôcť antibiotikami. A to aj napriek tomu, že nám pribúdajú bakteriálne kmene, ktoré majú veľkú odolnosť voči širokému spektru antibiotík.  Vírusy sú o niečo ťažším orieškom, ale moderná medicína prináša aj v tomto smere odvážne terapeutické prístupy.

Odvrátenou stranou nekonečných interakcií medzi imunitným systémom a patogénmi sú autoimunitné ochorenia, ktoré sú daňou z nepridanej hodnoty ich vzájomných konverzácií. Popletený imunitný systém následne strieľa do vlastných radov, podobne ako ruská armáda v alkoholickom opojení.

imunologické prehrešky SARS-CoV-2 vakcín

Vakcíny proti SARS-CoV-2 sa, paradoxne, stali strašiakom, prebúdzali emócie a ľudovú tvorbu. Za všetkým zlým už nemusíme hľadať čerta či diabla, vytesnili ich vakcíny. Ktovie, raz možno budú matky strašiť neposlušné detičky vakcínami. V pokrivenom svete informácií je možné čokoľvek.

„Pravdepodobne väčšina závažných nežiaducich reakcií na očkovanie proti Covidu-19 je spôsobená nevhodnou imunitnou reakciou.“

Dnes sa však s odstupom času môžeme pozrieť na skutočné nežiaduce reakcie, ktoré preveril čas, odborné inštitúcie a vedecké poznanie. Spomedzi mnohých tienistých reakcií ľudského tela na očkovaciu látku nám spôsobujú vrásky na čele práve spomínané autoimunitné ochorenia.

Kým sa vám roztrasú kolená pri zmienke o spojitosti medzi vakcínou a autoimunitou, treba pripomenúť, že sám vírus je ďaleko potentnejším hekerom imunitného systému.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite