Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vírusy a baktérie ako zbrane

.norbert Žilka .veda .veda

V súvislosti s agresiou Ruska na Ukrajine sa hovorí aj o zakázaných zbraniach. Spomínajú sa aj biologické zbrane s hrozivým ničivým potenciálom. Je to tak: vírus SARS-CoV-2 je v porovnaní s mikroorganizmami v službách armády len amatér schopný improvizovať.

Vírusy a baktérie ako zbrane PA IMAGES/GETTY IMAGES 18. december 2007 Port Down, Veľká Británia: Vedci v Mikrobiologickom výskumnom ústave pracujú na vylepšenej vakcíne proti antraxu.

vo vojenskom výskume pútajú pozornosť mikroorganizmy všetkých tvarov a zručností, od baktérií, vírusov, plesní až po nebezpečné toxíny. Paleta mikroorganizmov a ich produktov je pomerne rozsiahla. Keďže sa tieto patogény bežne nevyskytujú v populácii, náš imunitný systém nie je na ich príchod pripravený. Aj z toho dôvodu sú veľkým lákadlom pre teroristické skupiny. V rozmedzí rokov 1981 až 2018 bolo zaznamenaných až 37 bioteroristických útokov v rôznych krajinách sveta.

Biologické nástroje vojny môžu zasiahnuť nielen ľudí, ale aj zvieratá či rastliny. Na základe vlastností jednotlivých patogénov a toxínov je možné ich použiť v podobe aerosólu, spreja, kontaminovaných potravín alebo zdrojov pitnej vody. Výsledná formulácia je väčšinou bez zápachu a farby, aby patogény zostali v utajení. V prípade niektorých infekcií je možné vyvolať epidémiu, ktorá, hoci je to málo pravdepodobné, môže prerásť až do pandémie.

Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) rozdeľuje biologické agensy do troch kategórií. V prvej sú patogény, ktoré sa dokážu rýchlo šíriť a majú veľmi vysokú úmrtnosť. Je možné ich produkovať vo veľkých množstvách, infekcia sa šíri vzduchom a aj pomerne malé množstvo patogénu spôsobuje závažné ochorenie. Ich silnou stránkou je, že dokážu odolať nástrahám vonkajšieho prostredia (extrémne teploty, radiácia atď.). 

Patogény z kategórie B sa pomerne ľahko šíria, no majú nižšiu toxicitu, chorobnosť a úmrtnosť. Vyžadujú si zavedenie špecifických diagnostických metód, pretože sa menej často používajú na teroristické útoky. Do poslednej kategórie patria nebezpečné patogény, ktoré majú síce vysokú úmrtnosť, ale majú obmedzené možnosti výroby a šírenia. Sú však na štartovacej čiare a môžu kedykoľvek poslúžiť na elimináciu nepriateľa.

Pravdepodobnosť, že by biologické agensy boli použité vo vojne na Ukrajine, je pomerne nízka, ale to sme si mysleli aj o samotnom útoku. Rusko ešte v kabáte Sovietskeho zväzu vybudovalo niekoľko centier pre vývoj a výrobu biologických zbraní, často v centre alebo blízkosti väčších miest. 

mediálna panika

V médiách prebleskla správa o existencii laboratórií, ktoré vraj produkujú na Ukrajine biologické zbrane. Na Slovensku vypukla panika v súvislosti s domácimi laboratóriami, ktoré majú vysoký stupeň bezpečnosti a kde prebiehajú experimenty s nebezpečnými baktériami a vírusmi. V okamihu sme registrovali strach z úniku a možného zamorenia. K tomu výrazne prispela manipulácia s informáciami.

Čo sa môže stať, ak by na laboratórium s vysokým stupňom bezpečnosti niekto zaútočil a mikroorganizmy by sa dostali do vonkajšieho prostredia? Hrozí nám akútne nebezpečenstvo?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite