Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Juraj Petrovič: Odšpiňovače

.juraj Petrovič .veda .veda

Minule spomínaný pračlovek si s čistotou svojho kožušinového odevu zrejme starosti nerobil. Keď sa kožušina zašpinila príliš, z úlovku stiahol novú. Situácia sa zmenila, keď sa ľudia naučili vyrábať látky. Boli drahé a ak sa zašpinili, nedali sa len tak vyhodiť. Bolo ich treba čistiť.

Juraj Petrovič: Odšpiňovače FOTO HULTON-DEUTSCH COLLECTION/CORBIS//GETTY IMAGES Automatické práčky Bendix v samoobslužnej práčovni v roku 1951.

na to, aby sme mohli látku zbaviť špiny, musíme si najprv povedať, čo vlastne špina je. Dnes je to najmä prach rôzneho pôvodu a tuk, tiež rôzneho pôvodu. Čím bližšie je odev k našej pokožke, tým viac prachu, ale aj tuku v špine na odeve sme vlastne my sami. Odumreté bunky pokožky a tuk, ktorý sa tvorí v mazových žliazkach pri chlpoch, spomínaných v článku o žiletkách, sa potom nevyhnutne zachytia na odeve, ktorý máme priamo na tele.

Vrchný odev, naopak, získava väčšinu špiny z okolia, či už ide o prach alebo mastnotu. Tá môže mať pôvod v polievke, ktorá sa nám dostala na košeľu, ale môže to byť aj mastný prach vzniknutý horením zemného plynu či z výfuku automobilov.

od kameňov cez lopáre po mydlo

Rôzne textilné vlákna sú rôzne náchylné zachytávať rôzne druhy špiny. Všeobecne sa dá povedať, že prírodné vlákna, ktoré obsahujú celulózu, sa lepšie kamarátia so špinou ako vlákna umelé, ktorých povrch je hladší, a tak menej náchylný, aby sa na ňom špina udržala. Ďalším faktorom je, samozrejme, štruktúra látky daná tým, v akom vzore je látka utkaná.

Najstarším a najdôležitejším prostriedkom na odstraňovanie špiny z látok je, pochopiteľne, voda. Ľudia si odnepamäti prali odevy vo vode, spočiatku bez akýchkoľvek prídavných látok. Využívali tečúcu vodu, ktorá lepšie odplavovala špinu, a mechanické prostriedky, ktorými do látky udierali technikou odpozorovanou z výroby ľanu. Spočiatku na to používali ploché kamene, neskôr drevené lopáre. To už si ľudia všimli, že pridaním niektorých látok sa špina vyperie lepšie ako len čistou vodou.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite