Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Juraj Petrovič: Automatický kontinuálny zatvárač šiat

.juraj Petrovič .veda .veda

Asi neviete, čo znamená Yoshida Kogyo Kabushikigaisha. Ale ak sa pozriete na niektorý z kovových zipsov na svojom oblečení, s najväčšou pravdepodobnosťou nájdete aspoň jeden, ktorý má na páčke zipsu tri písmená – YKK.

Juraj Petrovič: Automatický kontinuálny zatvárač šiat FOTO MONDADORI PORTFOLIO/ CONTRIBUTOR /GETTY IMAGES Pracovníčka v závode na výrobu zipsov v roku 1959. Patent na zips udelili Gideonovi Sundbackovi v roku 1917.

YKK Group je najväčším výrobcom kovových zipsov na svete. Ak teda hovoríme o klasickom kovovom zúbkovom zipse. V slovenčine sme totiž názov zips venovali ešte jednému vynálezu. A je zaujímavá náhoda, že oba vynálezy sú dielom elektroinžinierov, teda ľudí, ktorí s obliekaním a so zipsami nemali profesijne vôbec nič spoločné.

aby to zo mňa nespadlo...

Od momentu, keď si pračlovek cez seba prehodil kožušinu, ktorú práve stiahol z nejakého svojho úlovku, pochopil, že odev, nech je akokoľvek primitívny, má svoje nesporné výhody. Na rozdiel od srsti sa dá odložiť, ak je teplo, alebo naopak pridať, ak je zima. Na to, aby pračlovek a neskôr aj homo sapiens nestrácal odev počas nosenia, musel vymyslieť spôsob, ako ho okolo seba ovinúť a následne upevniť, aby z neho nepadal.

Prvým spôsobom boli zrejme kúsky kože, ktoré sa dali zviazať a zauzliť. Približne okolo roku 2800 pred naším letopočtom sa u civilizácie v údolí rieky Indus objavujú prvé známe gombíky. Tie najprv slúžili skôr ako ozdoby než ako prostriedok na zatváranie alebo prichytenie odevov. Rímski legionári mali však už gombíky, ktoré slúžili tak, ako slúžia dodnes. Zaujímavé je, že Rimania poznali aj gombíkové dierky, no tie sa pravidelne objavujú opäť až v Nemecku v 13. storočí. Dovtedy sa gombíky používali skôr s uškami (pútkami) prišitými k látke.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite