Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nobelovské prednášky 2021

.martin Mojžiš .veda .veda

Prirodzeným časom na písanie o nových Nobelových cenách je buď október, keď nobelovský výbor oznamuje, kto cenu v danom roku získal, alebo december, keď sa ceny odovzdávajú. Väčšina novín dáva prednosť októbru – čerstvé informácie sú čerstvé informácie. My máme radšej december.

Nobelovské prednášky 2021 ALEX WONG/GETTY IMAGES 6. december 2021 Washington, USA: Bill Kearney z Národnej akadémie vied a laureáti ekonóm Joshua Angrist, chemik David MacMillan a klimatológ Syukuro Manabe počas slávnostného odovzdávania Nobelových cien.

súčasťou odovzdávania Nobelových cien sú prednášky laureátov o ocenenom výskume, ktoré sú určené širokej (no, možno nie úplne širokej) verejnosti. To je skvelá príležitosť dozvedieť sa o objavoch priamo od objaviteľov. V októbri sú novinári odkázaní na tlačové správy a doplnkové materiály nobelovského výboru (ktoré sú niekedy veľmi užitočné, inokedy nie až tak). V decembri sú k dispozícii aj informácie. Takpovediac, z prvej ruky.

S vedeckými prednáškami je to často tak, že čím viac viete už predtým, tým viac sa dozviete priamo na prednáške. Opačná strana tej istej mince: ak o téme viete pomerne málo už dopredu, skoro nič sa nedozviete. S populárno-vedeckými prednáškami by to tak byť nemalo, nuž ale neraz je.

Ako to z tohto hľadiska vyzerá s nobelovskými prednáškami? Rôzne. Niektorý výskum má v sebe obrovský potenciál pre dobrý príbeh, v inom je ťažké nájsť nejaký záchytný bod, ktorý by mohol byť atraktívny a zrozumiteľný aj pre laikov. A tak to bolo aj tento rok. 

fyziológia alebo medicína

Výborným príkladom toho, že niektoré prednášky sa pripravujú ľahšie a iné ťažšie, je tohtoročná cena za fyziológiu alebo medicínu. Získali ju dvaja Američania – David Julius a Ardem Patapoutian (pôvodom Armén, ktorý sa narodil a vyrástol v libanonskom Bejrúte) – za objav receptorov teploty a hmatu. Ich prednášky sa líšili najmä v tom, že jedna z nich bola úplne správnym spôsobom okorenená. Dôvod bol jednoduchý: podstatnou časťou výskumu Davida Juliusa boli čili papričky a mentol (a tiež wasabi, cibuľa a cesnak, aj keď tie až tak k Nobelovej cene neprispeli). To umožnilo jednak skvelý názov prednášky (From peppers to peppermints) a jednak poslucháčsky vďačný dramatický obrat, aj keď ten prišiel (lebo musel prísť) z rozprávačského hľadiska príliš skoro. Ardem Patapoutian sa tiež snažil – napríklad názov jeho  prednášky (How do you feel?) je tiež vtipnou slovnou hračkou, pretože znamená v prvom rade  “Ako sa máš?” ale znamená aj “Ako cítite?”, čo je skutočný názov prednášky. Lenže bez vhodných korenín to nikdy nie je celkom ono.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite